Facebook adatvédelmi beállítások újratöltve*

2012. május 18. 17:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A napokban megjelent egy jó kis összefoglaló az ESET blogjában, amely részletesen végigmegy a Facebook adatvédelmi beállításain, bemutatva, hogyan védhetjük hatékonyabban a magánszféránkat. *Időközben frissítve magyar nyelvű képernyőképekkel.

Előtte azonban elrettentésül egy kis statisztika: felmérések szerint az USA-ban legalább 13 millió olyan felhasználó van, aki vagy hozzá sem nyúlt, vagy egyáltalán nem is hallott a Facebook adatvédelmi beállításairól. A tagoknak mindössze 37%-a szabta testre az adatvédelmét, és ellenőrizte le azt, hogy kik is láthatják, kik férhetnek hozzá az egyes bejegyzéseihez, képeihez, különféle adataihoz. Pedig a megfelelő beállítások révén kaphatunk némi beleszólást és ellenőrzést, hogy a lehetőségekhez képest megóvhassuk privátszféránkat és adatainkat.

Kezdjük azzal, hogy a fiókunkba történő belépéskor a legördülő ablakban lehetőségünk van megtekinteni vagy módosítani az adatvédelmi beállításainkat (Privacy Settings). A beállítások nyitó oldalán választhatunk, hogy a státuszfrissítéseink, fotóink kik számára legyenek láthatóak, ilyenkor a nyilvános (Public) - ugye senki nem lepődött meg, hogy ez az alapértelmezett, ismerőseink (Friends) és a saját egyéni beállítások (Custom) között tudunk választani.

Itt lehetőség van a barátaink egy listában felsorolt csoportjának is engedélyezni, de a tiltáshoz egyéni feketelista szerkesztése is megoldható. Ha valaki nagyon paranoiás, akkor beállíthatja a "Csak én" (Only Me) opciót, hiszen minden egyes aktuális poszt esetén lehetősége lesz kézzel kiválasztani a célközönséget, ezzel a módszerrel pedig véletlenül biztosan nem kerül megosztásra semmi.

Ha a "Csak én" lehetőséget választottuk, bizonyos esetekben megjelenik egy "Note: Anyone tagged can also see this post." figyelmeztetés, ami annyit tesz, hogy ha például egy Only Me célközönségű fotón felcímkézünk valakit, akkor ezzel felülbírálódik az eredeti megosztási beállításunk, és emiatt ő akkor is meg fogja tudni nézni a képet, ha nem is szerepelt az engedélyezettek körében.

Nézzünk most módszereket arra, hogyan férhet hozzá valaki a profil adatainkhoz. A beállítások szerkesztése, egyéni beállításoknál ha megnézzük a "Hogyan kapcsolódik" (How You Connect) állapotát, láthatjuk, hogy itt is a Mindenki (Everyone) az alapértelmezett.

Ez sokaknak megint csak túl engedékeny, így érdemes lehet legalább az emailcím és a telefonszám nézhetőségét csak az ismerősöknek biztosítani, de a barátkérőt és az üzenetek küldését is limitálhatjuk az ismerőseink, vagy az ismerőseink ismerősei körre szűkíteni, ezzel elég jól kordában tarthatjuk a magánszféránkat.

Az adatvédelmi beállításokhoz visszalépve ellenőrizzük le a Profil és címkék (Profil and Tagging) állapotát, itt egy sor olyan beállítási lehetőséghez férünk hozzá, mint a ki láthatja az üzenőfalon megosztott állapotfrissítéseinket, és hasonlók.

Ha csak nem külön célunk a minél szélesebb körhöz való eljutás (az Egyesült államok elnökének szeretnénk magunkat jelöltetni), korlátozhatjuk itt is az alapértelmezett megengedőbb értelmezést az ismerőseinkre.

Foglalkoztunk már korábban egy önálló posztban, mit várnánk el józan paraszti ésszel, ha felcímkéznek, és a tudtunkon kívül megosztják a közös fotókat, érdemes elolvasni. Ebben is van kevéske szűk mozgásterünk, megjelenés előtt értesítést kaphatunk a félcímkezesről.

Ha már idáig eljutottunk, lehetőségünk van a korábbi posztok láthatóságáról is rendelkezni, aminél mivel globálisan egyszerre sok üzenetről rendelkezünk, a Facebook jóváhagyó megerősítést fog kérni.

A továbbiakban érdemes a blokkolt felhasználók és applikációk listáját is felülvizsgálni. Itt nyílik lehetőség például arra is, ha van egy olyan ismerősünk, aki mindenféle buta applikációra feliratkozik, ezzel automatikusan nekünk is ajánlgatja, de mégsem akarjuk őt kitörölni az ismerőseink köréből.

Ekkor az "Ignore All Invites From This Friend" egy jó megoldási lehetőség, és ez olyan szempontból is praktikus, hogy erről nem fognak tudni, nem kapnak róla értesítést, megmaradhat a barátság. Emellett az események és egyéb applikációk blokkolása is itt történhet.

Ami szomorúság talán lehet az adatvédelmi beállításoknál, hogy nem csak az átlagfelhasználóknak, de még a járatosabbaknak is bonyolult, és ráadásul időről időre változtatják, átszervezik ezeket, ami szintén nem könnyíti meg az életet. Ennek ellenére érdemes rászánni az időt és a fáradságot és átbogarászni, az alapértelmezett túlságosan megengedő beállítások helyett pedig testreszabni a lehetőségeket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://antivirus.blog.hu/api/trackback/id/tr594523988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.