A Facebook is besegít a DNSChanger ellen

2012. június 11. 15:18 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A Facebook is besegít a DNSChanger elleni küzdelemben. Mint ismeretes, a Google május óta szállt be azzal, hogy figyelmezteti a fertőzött gépek tulajdonosait. A napokban pedig a Facebook biztonsági csapata is bejelentette, csatlakoznak a küzdelemhez, hiszen nyakunkon a július 9-i határidő.

Hogy mit jelent az, hogy DNSChanger kártevő és miért baj, ha ilyen van a gépünkön, ezt többször is kitárgyaltuk már például ebben a korábbi posztunkban. Röviden összefoglalva: a DNSChanger kártevő segítségével orosz és észt bűnözők eltérítették a felhasználók által a böngészőbe begépelt webcímeket, emiatt aztán az internetszolgáltatók le fogják kapcsolni ezeket a kártékony DNS szervereket. Ám emiatt azok a felhasználók, akik tudtukon kívül éppen ezeken keresztül tudtak internetezni, a határidő lejártával nem tudnak majd böngészni, levelezni - egészen addig, míg nem mentesítik a gépüket és nem állítják helyre a kártevő által manipulált DNS beállításaikat.


Ezúttal a Facebook is segít mindebben, mostantól aki a Facebook-ra bejelentkezik és DNSChanger kártevővel fertőzött a gépe, azt a DNS beállításai alapján észlelni fogják, és a közösségi oldal egy figyelmeztető ablakot jelenít meg a felhasználónak, melyben az szerepel, hogy az illető számítógépe, otthoni vagy vállalati hálózata nagy valószínűséggel manipulált DNS szervereken keresztül éri el az internetet, és felhívja a figyelmet, ellenőrizzük a mellékelt linkre látogatva vagy a beállításaink felülvizsgálatával rendszerünket


Minden, amit a DNS beállításokról, ezek ellenőrzésről tudni érdemes, részletesen elolvasható előző cikkünkben, ezért most ebben nem ismételjük magunkat. Remélhetőleg a hátralevő szűk egy hónap mindenkinek elegendő lesz a már amúgy is meghosszabbított újabb határidő lejártáig.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cworm 2012.06.11. 17:18:31

A postban látható screenshot-okon és linkeken is mind helyesenírva látható: DNSChanger, nem pedig charger. Légyszi javítsd mindenhol.:)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2012.06.11. 18:02:06

Szia Cworm!

Jogos az észrevétel, köszi, done.
süti beállítások módosítása