Ön nem fizette be a számlát, kérjük kattintson!

2012. augusztus 06. 14:34 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Így szól az a spam levél, melyet az AT&T telefonszolgáltató nevében küldtek ki nagy mennyiségben, a dolog persze csalás, a mellékelt link pedig kártevővel fertőzött helyre mutat.

A levél arról tájékoztatja a címzetteket ("Köszönjük, hogy AT&T-t választotta"), hogy állítólag párszáz dolláros be nem fizetett tartozása van, és minő meglepetés - a részletekről az online számla mellékelt linkjén tájékozódhatunk, ám az említett hivatkozás egy kártevővel fertőzött webhelyre mutat.

A Websense eddigi vizsgálatai szerint legalább kétszázezer ilyen emailt küldtek ki a bűnözők, amelyben különféle Adobe Reader és Internet Explorer sebezhetőségeket kihasználó exploit segítségével támadhatóak a felhasználók számítógépei, ezeket minden valószínűség szerint a Blackhole Exploit Kit segítségével készítették.


A korábbi csomagküldő szolgálatos és gyors adóvisszatérítéses játékok után most úgy látszik, ez az állítólagos számla be nem fizetős módszer jön divatba csaliként. A tanulság természetesen nem az, hogy csak és kizárólag az AT&T nevében érkező levéllel vigyázzunk, hanem sokkal inkább az, hogy mindenféle hasonló levélben küldött linkre való kattintásnál gondolkozzunk el először egy pillanatra, hihető-e a dolog, biztos hogy valóban a megjelölt feladó küldte-e, és úgy egyáltalán kavarja ez, most nem kavarja?

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.08.06. 18:26:04

Az a baj, hogy ez teljesen jól imitálja a szolgáltató levélpapírját, így lényegében szinte bárkit meg lehetett vele etetni. Ilyenkor talán csak az a jó megoldás, ha egyből az ügyfélszolgálatot hívjuk és még véletlenül sem a mellékelt linkeket használjuk.

kyanzes (törölt) 2012.08.06. 20:10:05

Várjál, egy kollégámat fel is hívták és be akartak szedni tőle a pénzt a mai napon. Persze kattintgatott jobbra balra korábban. Pofám leszakad. Nem akartam hinni a fülemnek.

Don Quixote de la Ferko 2012.08.07. 06:33:35

"kavarja ez, most nem kavarja?"

Ha már ki van emelve, és ezáltal ellenőrizhető, legalább legyen pontos.
süti beállítások módosítása