Ki találkozhat adathalászattal?

2013. január 04. 11:38 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A többek közt a Netcraft Toolbar-ról is ismert biztonsági cég szemléletes térképen mutatta be, felmérései alapján milyen földrajzi területek mekkora eséllyel ütköznek phishing kísérletekbe. A világtérképen a kellemes és biztonságos zöldtől a különféle közepes állapotokat reprezentáló okkersárga árnyalatokon át egészen az über veszélyes tűzpirosig terjed a skála.

Mennyire valószínű, hogy egy weblapon személyes vagy banki adatainkat akarják elhalászni? A válasz 634 millió URL vizsgálata alapján a Netcraft szerint nagyban függ attól, melyik országban is internetezünk. Míg Oroszország (1:11,324) vagy hazánk (1:13,358) a közepesen veszélyes országok közé sorolható, érdekes módon az Egyesült Államok (1:8,138) felhasználói fokozottabban vannak kitéve adathalász kísérleteknek. Kína (1:7,603) kicsit gyengébb számai ellenére is a közepes országokhoz sorolható, mivel statisztikailag minden 7,603 weboldalból jó eséllyel 1 adathalász célú helyet találunk.


Adathalászati szempontból a legveszélyeztetettebb térségek rangsorát olyan országok vezetik, mint a brutális arányokkal rendelkező Marokkó (1:103), Türkmenisztán (1:103) vagy a nem sokkal kedvezőbb számadatokat felmutató Elefántcsontpart (1:199), ahol gyaníthatóan más munka vagy bevetéli forrás híján sokan ezt tartják egy lehetséges elfogadható pénzkeresetnek. A másik véglet, ahol viszonylagos biztonságban érezhetik magukat a netezők. Olyan országokat találhatunk itt, mint a skandinávok, élükön is Finnországgal (1:80,158).

Érdemes közbeszúrni, hogy a finneknél világviszonylatban irigylésre méltóan alacsony mértékű a korrupció is, emiatt a számunkra esetleg megszokott ügyintézési módszerek számukra olyan visszásak és riasztóak is lehetnek, hogy az ideköltözők egy része egy idő után emiatt mégis inkább hazatelepül, zárójel bezárva.

A színskálára visszatérve emellett még be kell kalkulálni, hogy a zöld Grönland, Észak-Korea, Kuba vagy Kongó esetében esetleg az alacsony internet penetráció, illetve a diktatórikus viszonyok miatt is mutathat ennyire kedvező képet. Talán elmondhatjuk, pusztán eme üde zöld színárnyalatok miatt valószínűleg senki nem kívánkozik ide emigrálni.


Mi persze a nyelvi elszigeteltség okán is lehetünk egy viszonylagos biztonságban - gondoljunk csak a korábbi nyersfordított Fülig Jimmys szóhasználatot idéző komolytalan banki próbálkozásokra - míg az USA esetén azt sem szabad elfelejteni, hogy a vastagabb pénztárcákkal és bankszámlákkal rendelkező országok állampolgárainak adatai nem véletlenül mindig drágábbak az ellopott személyes adatok feketepiacán.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása