25-ször több a mobilos kártevő

2013. július 08. 11:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss felmérés szerint a mobil eszközöket veszélyeztető malwarek, valamint a számítógépeket támadó, és távolról irányítható fertőzött gépeket egyesítő botnetek száma is minden képzeletet felülmúlóan növekszik. Emlékezetes például, hogy már a tavalyi becslést is év közben korrigálni kényszerültek a vírusvédelmi cégek, mert olyan mértékben emelkedett az Androidos kártevők száma. Vigyázó szemünket Kínára vetjük.

Ezen belül is a kínai helyzet látszik roppant kritikusnak, ehhez viszont azt is érdemes tudni, hogy hatalmas piac: a mostani 320 millióról az idei év végére elérheti a 400 milliót a Kínában használt Androidos aktív mobileszközök száma. Ahol az Android piaci részesedése a mobil operációs rendszerek között már most is 70%-os, ennek egyébként még további növekedését várják az elemzők 2013. végére. Mivel az itteni kultúra, valamint a szerencsejátékokkal kapcsolatos hozzáállás is teljességgel különbözik az európai normáktól, ezért a többé-kevésbé ellenőrzött Google Play helyett/mellett tucatnyi helyi kínai Market található. Ezek megbízhatósága, hitelessége, ellenőrzöttsége azonban legtöbb esetben megkérdőjelezhető, nem véletlen, hogy a különféle mobil kártevős fertőzések többsége ezekből a nem hivatalos letöltési forrásokból indul el. De természetesen ez nem jelenti azt, hogy aki nem Kínában él, azt nem érheti baj.

Továbbá azt is tudni kell, hogy a kalózkodás is egy állandó jelentős probléma Kínában. A Data Center egy idén áprilisi jelentése szerint az itteni Androidos alkalmazások 35%-a gyűjt felhasználói adatokat az app témájától, fő tevékenységétől teljesen függetlenül, ezt a következtetést szűrték le az akkor vizsgált 1400 alkalmazási mintában. Emellett az appok 15%-a titokban még hívást is kezdeményezett, vagy szöveges üzenet küldött a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül.

A korábbi évekkel összehasonlítva még kínai mértékkel mérve is drasztikusan romlik a számítógépes biztonsági helyzet, tavaly mintegy 73 ezer trójai és botnetes C&C szerver 14.2 millió gépet tudott eltéríteni, ez a 2011-es adatokhoz képest körülbelül 60%-os növekedésnek felel meg a kínai CERT (CNCERT) most megjelent adatai szerint. A már korábban említett mobil kártevő boom tényét pedig jól igazolja az a CNCERT-es számadat is, mely szerint tavaly 163 ezer egyedi mobil malware mintát detektáltak - ez pedig nem kevesebb, mint 25-szörös növekedés az előző esztendőhöz képest.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása