Kiberzaklatás - mit tehetünk ellene?

2013. augusztus 28. 12:11 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ráerősítünk előző posztunkra, melyben gyermekeink biztonságosabb számítógép- és internethasználatához igyekeztünk hasznos tanácsokat adni. Most, hogy az iskolakezdéstől már csak órák ;-) választanak el minket, a számítógépes zaklatásról is írunk. Egy szemléletes infografikán elolvashatjuk, kinek mi lehet a teendője ilyen esetekben. Az ábra ugyan főképp a Facebookra koncentrál, de természetesen a megfelelő lépések bármilyen közösségi oldal esetén hasonlóak.

Az előző írásunkban említettük, hogy iskolás korban sajnos rendszeresen előfordul, hogy az iskolai bántalmazásokról, vagy egyéb megalázásokról készített és internetre töltött képek, videók komoly lelki problémákat okozhatnak. Ezek egy kis részénél - inkább külföldön - időnként még az öngyilkosság is előfordul. Sajnos annyi ilyen eset van, hogy külön honlapokon is összegyűjtik ezeket, hogy legalább mások tanuljanak belőle.

A fiatal korosztály nem csak nagyon korán kezdi a kütyükkel, és az internettel való ismerkedést, hanem szinte állandó online jelenlétüknek köszönhetően rengeteg hatás éri őket. A felmérések szerint például rengeteget csetelnek, ebből a hagyományos de a videós forma is igen népszerű. És akkor most követezzen az ígért infografika. Az ilyen zaklatás elleni felkészítés akár iskolai tananyag is lehetne, de egy osztályfőnöki órát biztosan megér.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.08.30. 22:04:19

' egyéb megalázásokról készített és internetre töltött képek, videók okozhatnak komoly lelki problémákat okoznak'

kétszer van benne okoz, egyik lehet, hogy virusos :p

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2013.08.30. 22:52:48

Szia Pingwin :-)

Köszi a jelzést, javítottam. Sherlock Holmes szerint az ismételt szavak a felfokozott lelki állapot következménye, szerintem meg csupán a szerkesztés alatti túl gyors egérvonszolásé ;-)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2013.08.31. 16:20:31

Egy kis adalék a dolgokhozl:
Bármelyik tiniből lehet sztár, csak közben nemi erőszakkal fenyegetik – az ask.fm világa
444.hu/2013/08/31/barmelyik-tinibol-lehet-sztar-csak-kozben-nemi-eroszakkal-fenyegetik-az-ask-fm-vilaga/
süti beállítások módosítása