Pacemaker wifi hack veszély

2013. október 24. 12:16 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Azt már tudjuk, hogy a kritikus infrastruktúrák teljes körű védelme rengeteg munkát igényel, és mindez rettentő fontos is. Sajnos ugyanez igaz az orvosi kütyük területén is, ahol a pacemaker, azaz szívritmus szabályozó biztonsága időről időre előjön "B" kategóriás filmekben éppúgy, mint neves hacker konferenciák előadásaiban, mint reális veszély.

A korábbi amerikai alelnök, Dick Cheney pacemakerében az orvosok letiltották a vezeték nélküli képességeket, hogy ezzel kiküszöböljék egy lehetséges gyilkossági kísérlet veszélyét- adta hírül a CBS 60 perc című műsora. A politikus, aki 1978-ban kapta az első szívrohamát, azóta már többféle kezelésen, illetve bypass műtéteken is átesett. Kezelőorvosa, Dr. Sanjay Gupta úgy nyilatkozott, a tüneteket mindig komolyan vevő és azonnal orvoshoz forduló Cheney példája tanulságos lehet minden szívbeteg amerikainak is, aki összesen öt szívrohamot élt már túl. (Azért magunk közt szólva a modern kezelésekre, hightech kórházra költött nem kevés összeg és jó adag szerencse is kellett mindehhez.)

A wifi lekapcsolásának előzményeihez tartozik, hogy évekkel ezelőtt, már 2008-ban is, de például 2011-ben is születtek már olyan jelentések, amelyek a különféle orvosi eszközök hiányos biztonságára figyelmeztettek. Az akkori dokumentumok szerint a defibrillátorok, inzulin pumpák esetében is könnyen elképzelhető olyan célzott támadás, amely a jogosulatlan hozzáférőnek megengedheti például halásos adag inzulin adagolását - lásd a 2011-es Hacker Halteden Barnaby Jack előadását - tehát a kockázat nagyon is valós. Bár az egészségügyi szakma szemlátomást nagyon lassan reagál minderre, főként azzal érvelnek, hogy még nem volt ilyen jellegű dokumentált incidens, de azért már tettek a biztonság érdekében lépéseket, például az orvosi eszközök adatátviteli adatainak titkosításában. De nyilvánvalóan nem sikerült eleggé megnyugtató eredményeket elérni ahhoz, hogy most a volt amerikai alelnöknél a vezeték nélküli hozzáférést, mint potenciális veszélyforrást le ne kapcsolják.

Ennek persze nagyon örülünk, ebben a harcban egy élet megóvása is komoly fegyverténynek számít, és remélhetőleg az ilyen hírek is inspirálják majd az orvosi eszközök biztonsági fejlesztőit. Az egyetlen kínzó kérdés a továbbiakban már csak az marad, hogy addig is "mi [NEM Dick Cheney]-k hová álljunk"?

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tigerstein 2013.10.24. 13:57:18

Azért ez nem ilyen egyszerű. Max annyit tudna elérni, h kicsit bezavarjon a ritmusba amiből magától visszaáll a szív. Illetve olyan közel kell kerülni a "célponthoz", hogy onnét már egyszerűbb szimplán leszúrni.

atko 2013.10.24. 21:13:28

Azért egy nyilvános eseményen viszonylag egyszerűen lehetne tankönyvbe illő görbéket létrehozni szegény áldozat szívritmusában. És ehhez nem kell leszúrni. Arról nem is beszélve hogy a célzott "Wifi" nagyobb távolságból is célba ér.
süti beállítások módosítása