Elhunyt Szőr Péter

2013. november 15. 10:43 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A friss és szomorú hír szerint váratlanul elhunyt Szőr Péter, a világhírű antivírus szakember.

Életéről a róla szóló Wikipédia szócikkből idézünk. Balatonfüreden született 1970-ben, a Veszprémi Egyetemen tanult informatikát. Pasteur nevű víruskeresője tette ismertté a nevét. Többek között ezt használta egy időben még az OTP is. 1996-ban Finnországba ment dolgozni az F-Secure elődjéhez, ahol víruskereső szoftverek fejlesztésével foglalkozott, és bekerült a számítógépes vírusok kutatásával foglalkozó CARO (Computer AntiVirus Researcher's Organization) szervezethez is, ahol a szakma olyan nagyjaival dolgozhatott együtt, mint John McAfee, Mikko Hyppönen vagy Eugene Kaspersky.
1999 óta - tíz éven át - a Symantec vezető mérnöke volt. 38 szabadalom fűződik a nevéhez. 2009-től haláláig a McAfee cégnél dolgozott egy új vírusvédelmi megoldáson.

Kétszer is találkozhattunk személyesen. Először 2009-ben, mikor a soros CARO konferenciát éppen Budapesten tartották, ahol Péter akkor a felhő alapú védelmi megoldások kihasználható gyengeségeiről beszélt. Szerinte a felhő alapú szkennelés sebezhető, és néhány példával is igyekezett felhívni erre a figyelmet. Aztán egy évvel később, 2010. májusában jelent meg a magyarra is lefordított alapműve, a "The art of Computer Virus Research and Defense", ami egy átfogó könyv, amely a vírusok, férgek, kártevők felismerésével kapcsolatosan minden technikai részletbe belemegy, megmutatja, elmagyarázza. Ennek sajtóbemutatóján nyílt alkalom arra, hogy nem csak meghallgassuk gondolatait a könyvéről, hanem a jelenlevők kérdéseket is tehessenek fel neki.

Mindig mosolygott, és még beszélgettünk vele arról, hogy később ha lesz rá ideje, új fejezetekkel is kiegészülhetne ez a könyv, hiszen az évek során például a mobiltelefonos platformok, a weboldalakba injektálható kódok, vagy éppen az alternatív platformokat támadó kártevők területén is történtek izgalmas és érdekes dolgok.

Mi most a Vírusvédelem művészete című könyvének magyar megjelenése alkalmából készített 2010-es interjúval és az emberi tényező fontosságáról szóló idézetével emlékezünk rá. "Tökéletes védelem sajnos nincs. Ha a felhasználó képzettebb, akkor a védelem is eredményesebb, de nem várhatjuk el mindenkitől, hogy megértse a számítógép összes belső tulajdonságát, és tökéletesen használja. A felhasználó hibáztatása helyett jobb védelmeken kell dolgozni, és persze megtanítani a felhasználót arra, hogy jobban védekezzen, és tudja, mire számítson a neten."

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása