Így vigyázz a Bitcoinodra

2013. december 02. 14:17 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokszor és sokat lehetett mostanában olvasni a Bitcoinról. Emelkedik az árfolyama - most épp ezer dollár felett áll, a botnetes kártevőterjesztők a zombigépekkel is bányásztatják, egyes kártevők képesek tőlünk ezt ellopni, sőt a merevlemezünket elkódoló zsaroló pánikprogramok már ebben a valutanemben is elfogadják tőlünk az úgynevezett váltságdíjat. Ezúttal ahhoz igyekszünk tanácsot adni, hogyan vigyázzunk rá jobban.

Az elmúlt napokban 1.2 millió dollár értékben loptak támadók bitcoint,így mondhatjuk azt is, a bűnözők szemében folyamatosan nő a virtuális valuta népszerűségi indexe. Lássuk akkor, mire figyeljünk mostantól még jobban.

Az első pont természetesen a saját gépünk naprakészen tartása, rendszeres frissítése, és emellett pedig valamilyen komplex védelemmel való ellátása. Egy komplett internetbiztonsági program, amely nem csak a vírusokat képes figyelni, de spamszűrővel, tűzfallal, adathalászat elleni, illetve böngészés közbeni védelemmel is rendelkezik. A frissítés természetesen nem csak az operációs rendszert jelenti, hanem az alkalmazói programokat, valamint a böngészőnket és abban az összes beépülő alkalmazást (plug-inek, java, flash stb.) is.

Mentés és titkosítás - ezek is kellenek még, vagyis a pénztárcákat - wallet - is megfelelően hosszú és erős jelszóval illik védeni. Ez sok esetben éppen annyira nehezíti meg egy támadó dolgát, hogy ezekhez ne férjen hozzá, legalábbis könnyen semmiképpen. Ha aggódunk amiatt, hogy valamely oldalt támadás ért, és emiatt esetleg veszélyben lehet a pénzünk, vagy trójai támadástól tartunk, készíthetünk egy új walletet már erősebb jelszóval, sőt jelmondattal, és abba mozgassuk át az összeget. Ahogy azt az 1.2 milliós lopásnál is láthattuk, előfordulhatnak incidensek, ezért nem érdemes kiemelkedően nagy összeget egy helyen tárolni, illetve olyan gépen, amelyik aktív és folyamatos netkapcsolattal rendelkezik.

Ugyancsak nem tanácsos mobileszközzel, például Androidos telefonon tárolni a pénzt, hiszen sokféle veszély leselkedik rájuk. Egy óvatlan NFC kommunikáció vagy egy Bitcoin QR kód is társulhat valamilyen kifinomult és célzott támadással. Ha nem akarjuk más pénznemre átváltani - amit már nem elektronikusan is őrizhetünk - akkor az úgynevezett offline walletek jelenthetnek például biztonságos megoldást. Ez szélsőséges esetben akár papírra nyomtatott formában is megvalósítható, és egy hosszú, 51 karakteres privát kulccsal védhetjük. Ahol viszont már a nyomtatás előtt érdemes egy alapos víruskeresést végezni, ugyanis már magát a nyomtatási folyamatot is támadták már meg trójai programokkal, ellopva közben a védeni kívánt összeget.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.12.03. 08:49:41

szerntem a legjobb tanács az lenne, hogy nem boltolunk a maffia pénzével. akkor nincs bukta
süti beállítások módosítása