Ezeket a spameket kapjuk egész évben

2014. február 24. 10:41 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Rendszeresen visszatérő témánk a spam - ezek a zavaró, néha kártevőt is terjesztő, és különösen céges környezetben rettentően erőforrás pocsékoló rendszeresen érkező kéretlen szemétlevél halom - amelyből főképp angol nyelven mindenki kap itthon is a postafiókjába. Nem szeretjük, több-kevesebb hatékonysággal szűrjük, és sajnos még maga Bill Gates sem tartotta be a nekünk tett ezzel kapcsolatos ígéretét: nem szüntette meg a spameket ;-)

Ha csak a pár legutóbbi kéretlen levelekről szóló bejegyzésünket nézzük, volt itt fogyókúrás zöldkávés történet, LinkedIn meghívónak látszó, ám valójában Viagrát népszerűsítő üzenet, vagy éppen Zeus trójait terjesztő látszólag neves antivírus cégek nevében írt "frissítési felhívás" tárgysorral. Hiába lett az utóbbi időben rendkívül népszerű a közösségi oldalakon végzett spam is, azért a korábbi e-mailes forma sem halt ki sajnos, sőt él és virul.

Folytatjuk infografikás sorozatunkat, ezúttal egy meglévőt magyarítottunk, amely szép szemléletesen mutatja be, hogy tulajdonképpen érdemi szünet nélkül, minden évszakban, minden hónapban kaphatunk a nyakunkba ilyeneket. Természetesen a rendkívüli események mindig jelen voltak, vannak és lesznek, hiszen minden alkalmat kihasználnak a kampányok, legyen az hamis halálhír vagy pedig egy igazi királyi esküvő. Ám ezek mellett van a szemétleveleknek egy fajta rendszeres ütemezése is, gondoljunk csak a Karácsony előtti hitel javaslatokra, az Új Évi virtuális képeslapokra, a Valentin napi ajándékozásra épülő ajánlatokra vagy a nyaralási időszakban kapott hamis repülőjegy visszaigazolási levelekre.

A mellékelt infografikában havi bontásban megtaláljuk a leggyakoribb spam témákat, természetesen a készítők itt elsősorban az Egyesült Államok ünnepeit, illetve általánosságban az angol nyelvterületen élő felhasználókra kihegyezett kampányokat vették sorba, még ha ezekből a világ minden táján élők is megkapják az adagjukat, minket magyarokat is beleértve.

Mindenesetre érdemes megjegyezni, hogy bármilyen kecsegtetőek is legyenek a hamis termékajánlatok, legyen az akár olcsó Viagra vagy Rolex, gyors kölcsön vagy azonnali adó-visszatérítés, Victoria's Secret 1000 dolláros ingyen ajándék, ingyen iPhone - ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, többnyire nem is valóságos: általában átverés, vagy kérdőíveket kell kitöltögetnünk, illetve legrosszabb esetben kártékony kódot tartalmazó linket is kaphatunk.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elegem Van · http://elegemvan.blog.hu 2014.02.25. 09:49:46

Az a félelmetes, hogy van még, aki ezeknek bedől.
süti beállítások módosítása