Megtalálták az eltűnt maláj repülőt! Vagy mégsem?

2014. március 20. 08:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A rendkívüli események, királyi esküvők, izlandi vulkánkitörés, de még a bombarobbantások is különféle járulékos mellékhatásokkal járnak online életünkre. Miért pont a rejtélyes módon eltűnt utasszállító repülőgép lenne kivétel az alól, ha éppen valamilyen aktuális témájú csalást, átverést kell kitalálni? Vagy mégsem sorozatunk újabb epizódjához érkeztünk.

A dél-kínai tengeren március 8-án nyom nélkül felszívódott Malaysia Airlines MH370 igenis élénken izgatja az emberek fantáziáját, és születnek is ezzel kapcsolatban mindenféle összeesküvés-elméletek, gépeltérítéstől kezdve a féreglyuk változaton át egészen az UFO-kig bezárólag. Magyarázat és gép egyelőre nincsen, sőt az FBI már vizsgálja a pilóta otthoni szimulátorának merevlemezét, miután kiderült, hogy a gépről törölve lett néhány korábbi szimulációval kapcsolatos adat.

Így aztán az FBI is bekapcsolódott a gép keresésébe, mert valahogy túl sok lett a kérdőjel. Mivel már vagy 26 ország keresi a napokkal korábban eltűnt maláj gépet, emiatt egy olyan hír, vagy Facebook üzenet, ami váratlanul arról számolna be, hogy breaking, megtalálták, tuti kattintásmágnes.

Pontosan erre alapozva jelent meg az az új átverés, ahol egy látszólag legitim Facebook üzenetben pontosan arról kapjuk az értesítést, hogy íme meglett az elveszett légijármű. Ám a hír zavartalan olvasását akadályozza egy kitakaró ablak, amely arra kér, ugyan osszuk már meg előre ezt a hírt, akkor majd becsukódik. Természetesen, ha valaki ezt megteszi, akkor máris továbbterjed a dolog, és az összes ismerőse megkapja a "Malaysia Plane (MH-370) Has Been Found Near Bermuda Triangle. BBC News: Recent Video" kezdetű hamis üzenetet.

Az ígért mozi helyett pedig - tegye fel a kezét, aki ezen meglepődött - egy hibaüzenet jelenik meg, amely arra hivatkozik, hogy ez a videóanyag kizárólag 18 éven felüliek számára érhető el, ezért legyünk szívesek a mellékelt tesztet elvégezni, mellyel még iPhone 5S okostelefont is nyerhetünk, na persze. A cél persze az, hogy minél többen kattintsanak, ebből lesz a Cost Per Action bevétele a csalóknak. Érdemes azt is észben tartani, hogy a YouTube videóknál sosincs ilyen életkort meghatározó teszt, maximum annyi lehet, hogy bizonyos anyagok megtekintéséhez muszáj bejelentkeznünk az accountunkkal.

Hasznos lehet ezzel kapcsolatosan feleleveníteni néhány ezzel kapcsolatos korábbi biztonsági tippünket. Eszerint sose higgyük el, ha egy kéretlen link valami meghökkentőt ígér! Ne dőljünk be, bármit is ígérnek egy lájkért, és látatlanban előre ne lájkoljunk, ne osszunk meg semmit! Ha bármit telepítenünk kellene ahhoz, hogy megnézzünk egy videót (video kodekes átverés), ne tegyük! Ha valóban megtalálták a gépet, azt a CNN vagy a BBC híroldal mindenféle kattintási, lájkolási, vagy megosztási kötelezettség nélkül szabadon olvasható módon amúgy is megírja.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

V Magyar Ország 2014.03.21. 14:42:48

Igen elhiszem hogy a 21. században egyetlen katonai radar nem látja a gépet.

Igen elhiszem hogy a 21. században egyetlen katonai műhold
nem látja a gépet.

igen elhiszem mert azt akarják hogy higgyek.
süti beállítások módosítása