Így lehet 19 milliót elbukni pillanatok alatt

2014. április 09. 14:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A kicsit bulváros megfogalmazású poszt valójában arra igyekszik ráirányítani a figyelmet, hogy a túlságosan hiszékeny felhasználó néha ilyen extrém kalandokat is átélhet. A "hogyan bukjuk el 5 perc alatt egész életünk során megtakarított nyugdíjunkat" kérdésre most kaphatunk egy lehetséges választ, ami esetünkben nem más, mint az online társkeresés segítségével.

Idézzük fel erről egyik korábbi idevágó posztunkat: "Évek óta ismerős lehet már némelyeknek az az internetes társkeresésbe oltott átverés, ahol néhány jól sikerült virtuális randi után a várva várt első személyes találkozó váratlanul elmarad, és "baleset", egy család tag hirtelen "betegsége" vagy állítólagos halála felborítja a terveket, és a behízelgő modorú "áldozat" anyagi elsősegélyt kér az újdonsült párjától. Az FTC, azaz a U.S. Federal Trade Commission adatbázisa szerint csak a 2012-es esztendőben mintegy 10 ezer ilyen pénzlehúzós társkeresési panasz érkezett hozzájuk, de nyilvánvalóan ez a szám a be nem jelentett esetekkel még sokkal magasabb lehet."

A mostani esetnél egész pontosan 86 ezer dollárról van szó, amelyet úgynevezett IRA (Individual Retirement Account), azaz egyéni nyugdíj-előtakarékossági folyószámla keretében gyűjtött egy 59 esztendős New Jersey illetőségű hölgy. A dolog menete pedig roppant egyszerű, a szerelmes, ám mindeddig ismeretlen, a match.com internetes oldalon hat hónapja "megismert partner" írt egy levelet, miszerint éppen külföldön tartózkodik, égető szüksége lenne pénzre, és "csak te segíthetsz". A magát 60 éves, New Yorkban élő, de pillanatnyilag Malajziában dolgozó mérnöknek kiadó csaló ezzel a mesével vette rá végül a megtévesztett nőt, aki felbontotta a számláját és elküldte a "rákbetegséget állítólag kétszeresen is túlélő" Maxwell Yas részére. Most már persze ő is tudja, hogy ez óriási hiba volt.

A társkereső oldalakon a csalók ma már iparszerűen és célzottan keresik a 40 feletti, jól szituált hölgyeket, különösen ha az elvált vagy özvegy. A bűnözök alaposan kidolgozzák a stratégiát, alaposan felépítik a profilt, ehhez sok esetben egyszerűen lelopják a megfelelő és bizalmat ébresztő képeket és adatokat valaki más adatlapjáról. A lényeg azonban változatlanul a "trust me and send me your money" által összefoglalt gondolat, a végén minden trükk ide lyukad ki.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a pórul járt áldozat túlzott hiszékenysége mellett sem, ami európai fejjel egyszerűen szinte érthetetlen, pedig milyen jó is lenne, ha NakedSecurity meg Antivirus.blog.hu oldalakat is olvasgatott volna. A mai világban senki nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az internetes közegben - ahol a másik fél annak mutatja és adja ki magát, akinek csak akarja - látatlanban elhisz bármit. Utólag ugyan el lehet menni az FBI vagy az Anti-Fraud Centerbe panaszt és feljelentést tenni, csak éppen ettől a pénz nem fog a számlánkra varázsütésre visszaugrani. Egyetlen korosztály sem lehet annyira naiv, hogy a saját életkorára aktuálisan veszélyes és jellemző csalási, átverési formákról ne tájékozódjon, ne legyen képben. Összefoglalva: nem számít mit mondanak, nem számít milyen kacifántos is a történet, az ilyen pénz kérésekre határozott nem-et kell mondani.

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

impala 2014.04.09. 20:46:42

európai fejjel?
milyen magyar balekokról hallottunk már, hogy csak a művészvilágot említsem.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2014.04.10. 06:05:12

Szia Impala!

Igen, emlékszem például a Csisztus történetre, ő mondjuk még megállt pár százezernél.
www.blikk.hu/blikk_aktualis/internetes-csalok-vertek-at-csisztut-2066701

Szerintem ha most megkérdeznének egy tizenévest és egy huszonévest, hány fajta csalásról hallott már, sokkal nagyobb számokat mondanának, mint 30 éve. Egyszerűen muszáj ma már felkészülni ezekre.

Egy ugyanilyen, a mostani cikkben megírt történetet valahogy kevésbé tudnék elképzelni nálunk Magyarországon. Kisebb átveréseket persze folyamatosan látok - iPad helyett tégla, stb - de hogy valaki látatlanban ennyire all in one-ra betolná a teljes nyugdíját egy randivonalon? Remélhetőleg ennél talán több Indexet, 444-et, Urbanlegends-et és hasonlót olvasgat mindenki ;-)))

Pondinye 2014.04.10. 09:03:08

@Csizmazia István [Rambo]: *Taps taps taps*
30 éve nem is volt még internet. Maximum tudósok használtak valamiféle rendszert. '89-ben találták ki a World Wide Web mozaikszócskát a rendszerre.
Magyarországon a '90-es évek közepétől elérhető. Sehogy sem jön ki a 30.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2014.04.10. 09:12:52

@Pondinye: Valamit te totálisan félreértesz. Nem adathalászatról, hanem "CSALÁSRÓL" volt itten nagyba szó. A nagyszüleink még nyitvahagyták a kertkaput, most meg kapják a termékbemutatós átverős telefonokat, jönnek szerelőként a tolvajok, erőszakos esőcsatornaszerelők, kérnek egy pohár vizet, kopogtattatják veled a falat, "ingyen" nyereményt adnak, amiért fzetni kell, megnézik a nyugdíjad 20 ezreseid, nem hamis-e, bediktáltatkák veled a telefonkártya kódot, hogy részt vegyél a nyereményjátékban, árgus szemmel kell mindenhol nézni a visszajárót, tuti befektetéseket ajánlanak, stb., szóval teljesen más lett a világ. Egyébként volt szerencsém látni a 30 évvel ezelőtti viszonyokat, szóval szemtanú vagyok :-D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.10. 09:40:46

Érdekes, hogy a csalók ennyire a biztosra utaznak és rendszeresen a 40 feletti nőket pécézik ki. Vannak olyan kamu adománygyűjtők is, akik az utcán csak a 40 feletti nőket szólítják le, mert velük biztosra mennek, a többiekkel nem is próbálkoznak.

Az is szomorú, hogy az átverős, hihetetlenül magas fizetéssel és hihetetlenül kevés munkával hirdetett állásoknak mennyien bedőlnek, hiába próbálom én is lebuktatni ezeket.

qwertzu 2014.04.10. 11:18:15

@Csizmazia István [Rambo]: De régen is pont ilyen volt, csak kevésbé volt benne a köztudatban, illetve a régmult mindent megszépít.
süti beállítások módosítása