Bankkártyás fizetés? Ne már! NFC chip? Ugyan!

2014. május 05. 13:26 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy svédországi startup ötlete alapján egy alig 5 másodperc alatt lezajló, és mindeközben igen biztonságos biometriai alapokon működő fizetési módot tesztelnek. A 15 darab kísérleti pénztárgépnél az azonosításhoz a vásárlók kézfejének vérereit világítják meg egy infravörös lámpával.

Folyamatosan működik az ötletelés a biometriai azonosítások területén is, és bár a gyenge ujjlenyomat olvasós okostelefonok vagy a viszonylag könnyen átverhető arcfelismerések kedvezőtlen tapasztalatai ellenére látunk azért biztonságosnak látszó és nagyobb sikerrel kecsegtető elképzeléseket is, például legutóbb a kukkolás elleni Google Glass-os ATM használatot. Svédországban most egy Frederik Leifland nevű mérnök igyekszik a napi életünkbe behozni a véredények egyediségével kapcsolatos technikát. A vásárláskor történő fizetésnél a vevőnek infravörös lámpával átvilágítják a kézfejét, és az érhálózat segítségével történik meg az azonosítás. A módszer még kísérleti jellegű, és egyelőre csak néhány helyen vizsgázik.

A fizetési procedúránál az átvilágításon felül egy további biztonsági elem is igyekszik védeni az ügyfeleket, ugyanis közben meg kell adni a telefonszámuk utolsó 4 karakterét is. Ezzel együtt az új metódussal nagyjából 5 másodperc alatt túleshetünk a vásárolt árú kifizetésén. Aki már állt hosszan kígyózó sorban üzletben vagy bevásárlóközpontban, ahol éppen kártyával fizettek, és a banki kommunikáció ráadásul lassabb volt a szokásosnál, az biztosan tudja értékelni ezt a sebesség különbséget.

A fenti véredényes módszer egyébként nem vadonatúj, hiszen egyes országokban, például Japánban mint másodlagos kiegészítő faktort már egy ideje alkalmazzák nagy értékű banki tranzakciók esetében. Ugyancsak elfogadott módszer és magas szintű biztonsági hitelesítésként használatos kórházakban, a bűnüldözésben, illetve a szigorúan védett katonai létesítményekben.

A Tech Times beszámolója szerint mintegy 1600 felhasználó végezte eddig ezen az új módon a bevásárlás utáni fizetési procedúrát. Ezzel a Quixter cég által megvalósított gyakorlati alkalmazás biztató kezdet lehet, és egy sikeresen zárt tesztüzem után talán rövidesen forradalmian átalakíthatja a hétköznapi átlagemberek életét - persze egyelőre csak Svédországban. A biometriai azonosítókkal kapcsolatban azt azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy baleset, testrész sérülés esetén akadályozva lehetünk a használatában, így például feldagadt arccal, vagy begipszelt karral mindenképpen szükséges egy helyettesítő, teljesen más adatokra támaszkodó beviteli módszer is.

Steven Cobb, az ESET senior biztonsági kutatója szerint - aki korábban maga is foglalkozott a szakterülettel -  a közeljövőben komoly esély lehet a biometriai azonosítás biztonságos formáinak elterjedésére. Ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy a felhasználók jelentős része szívesen megszabadulna a bonyolult jelszavak megjegyzésétől és  kedvezően fogadják a jóval egyszerűbb, kényelmesebb és gyorsabb alternatívát kínáló biometriai azonosítást. Ha egy kísérlet kedvező fogadtatásra talál, az rengeteget lendíthet az ilyen praktikus módszerek széleskörű bevezetésén.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása