Másodpercenként 18 számítógép fertőződik

2014. július 21. 13:02 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Erre figyelmeztet az FBI a botnetekkel kapcsolatban, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján jól látszik, ez a fertőzési módszer lett a támadók kedvenc eszköze. Igaz-e, egyáltalán hogyan vehetjük észre és főleg mit tehetünk ellene - mindez kiderül a hajtás után...

A statisztikák érdekes dolgok, gondoljunk csak arra a jó kis tavalyi infografikára, mi minden történik a neten egyetlen perc alatt. Az összefoglaló szerint 2013-ban szűk 60 másodperc alatt a következők: 216 ezer fényképet osztanak meg a felhasználók az Instagramon, 1.8 millió lájk és 41 ezer új poszt keletkezik a Facebookon, és 83 ezer USD forgalmat bonyolít le az Amazon webáruház. 204 millió e-mail üzenetet küldenek világszerte, 278 Twitter bejegyzés születik, de új weblapok is keletkeznek, szám szerint 571 darab. Az egy perc időtartam alatt 70 új domén bejegyzése is megtörténik, 72 órányi videót töltenek fel a felhasználók a YouTube rendszerébe, 15 ezer dalt töltenek le ezalatt az iTunes-ból, de Google keresésből is 2 milliót indítanak a netezők.

Most viszont kaptunk ehhez legalább a kártevőkkel kapcsolatosan is egy jó kis számadatot, eszerint évi 500 millió számítógépet fertőznek meg a botnetek. Mivel kedvenc kiolvasott könyveink között ott sorakozik Pólya György: A gondolkodás iskolája is, ezért természetesen a posztmegjelentetés előtt elvégeztük az ellenpróbát is :-) Vagyis egy év, az 365 nap, az pontosan 8,760 óra, másképpen 525,600 percekben kifejezve, illetve összesen 31,536,000 másodperc. Az évi 500 milliós fertőzést elosztva az így kijött másodpercek számával úgy tűnik, mégsem annyira vészes a helyzet, mint azt az FBI mondja, hiszen nem 18, hanem "csak" 15.854895992" számítógép válik zombivá percenként ;-) Na jó, a viccet félretéve ez is hihetetlen gyors ütem, vagyis a figyelemfelhívás teljesen jogos.

Joseph Demarest, az FBI helyettes igazgatója szerint a botnetek óriási pénzügyi veszteségeket okoznak, adataik szerint az amerikai lakosságnak 9 milliárd USD kárt okoz, világszerte pedig 110 milliárd dollár értékű kárt szenvednek el a zombihálózatok támadásai miatt. Csak érdekességképpen azt is érdemes mindehhez hozzátenni, hogy egy Macintosh rendszerre való átállás nem jelenti automatikusan azt, hogy attól kezdve biztosan kártevőmentes lesz az életünk, hiszen sebezhetőségek ott is léteznek, gondoljunk csak a 2012. márciusában elindult, és egy Java sérülékenység miatt kialakult, több mint 600 ezer gépet megfertőző OS X-es FlashBack botnetre. Hogy általában mégis miről ismerhetjük fel, hogy esetleg mi is esetlegesen egy botnet hadsereg részei vagyunk, arról korábban írtunk már egy hosszabb részletes összefoglalót. Ezek a jelek nagy vonalakban ma is épp olyan jellegzetesek, vagyis a gép erőteljes lelassulása, illetve a nevünkben rejtve küldött üzenetek, vagy éppen a rendszerfrissítések elérhetőségének letiltása is árulkodó lehet, a biztos információt azonban mindig az alapos víruskeresés adhatja meg.

És végül mit lehet tenni a hatékony védekezéshez? A megelőzésre koncentrálni a legsikeresebb stratégia, így a naprakész vírusvédelmi program futtatása, ne kapaszkodjunk a már támogatás nélkül maradt és sérülékeny Windows XP rendszerbe, az operációs rendszerünk és alkalmazói programjaink teljeskörű rendszeres frissítése és folyamatos frissen tartása a hibajavító foltokkal, de részben idetartozik a megfelelően erős jelszavak használata is. És persze a telepítendő programjaink alapos megválasztása is lényegbevágó, hiszen a trójaiak az utóbbi években alaposan feladták a leckét minden felhasználónak, és a különféle platformokon rengeteg fertőzést okoztak világszerte.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása