Közelgő Karácsony, szaporodó adathalászat

2014. december 03. 13:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ahogy egyre közelednek a karácsonyi ünnepek, és az ehhez kapcsolódó felfokozott online bevásárlások időszaka, úgy szaporodik az adathalász kísérletek mennyisége is. A jó hír viszont az, hogy ezek még mindig eléggé egy kaptafára készülnek, ezért aztán ha valaki csak egy kicsit figyelmes, akkor biztosan nem sétál bele a csapdába.

Volt már több korábbi olyan számlának, illetve vásárlási visszaigazolásnak látszó spamről szó, ahol vagy célzottan vagy akár csak próba-szerencse alapon óriási mennyiségben kiszórva azt próbálják meg elhitetni az áldozatokkal, hogy a nevükben már elindult egy vásárlás. Ha ettől megijednek, akkor a kéretlen levélben mellékelt linkre rákattinthatnak a visszavonás vagy a tétel ellenőrzése miatt.

Természetesen nem csak az ilyen - webshopokból, fizetésközvetítőktől, bankoktól származó - üzenetek hamisak, hanem a mellékelt linkek is vagy kártevőt terjesztenek, vagy egyéb más burkolt trükkös tevékenységnél használják fel: űrlap kitöltögetés, reklám oldalakra való továbbítás fejpénzért, személyes adatok begyűjtése, stb.

A december elején tipikusnak mondható spamek arról tájékoztatnak, hogy köszönik szépen, megérkezett az állítólagos rendelésünk, amit 5 napon belül ki is szállítanak majd az áruházba. A rendeléssel kapcsolatos részletesen információ természetesen nem szerepel a levél testben, ahhoz kattintani "kell", hogy megláthassuk, mi is az valójában. Bár a bemutatott példákban a Home Depot és a Costco WholeSales szerepeltek, tulajdonképpen bármilyen céget, áruházat, bankot, iTunes és hasonló zene és app boltot, vagy fizetésközvetítőt a helyükbe lehet és kell is képzelni.

Azon túlmenően, hogy a link fölé vitt egér szépen megmutatja, hova is mutat igazából az adott URL hivatkozás azt is érdemes megjegyezni, hogy ha a levél szöveges részében a rendelésünkkel kapcsolatban semmilyen konkrét információ nem található, akkor ez számunkra gyanúra kell, hogy okot adjon.

Akik a karácsonyi online vásárlással kapcsolatos korábbi tanácsainkat szeretnék elolvasni, vagy az ezzel kapcsolatos biztonsági óvintézkedéseket felfrissíteni, azok elolvashatják a biztonságos online vásárlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalóinkat ezen a linken.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása