Vérdíj a CryptoLocker terjesztőjének fejére

2015. február 25. 11:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nomen est omen - avagy váltságdíj van a váltságdíjat szedő kártevőt terjesztő bűnöző fején. Ha valaki így a hónap vége felé járva esetleg éppen kisebb pillanatnyi átmeneti pénzzavarral küzdene, akkor érdemes lehet megfontolnia az FBI felhívását, ugyanis a GameOver ZeuS botnet üzemeltetőjének, és egyben a legismertebb zsaroló kártevő terjesztőjének kézre kerítéséért egy kisebb vagyont, egész pontosan 3 millió ropogós dollárt (ami kevésbé ropogósan nem gyenge 807 millió HUF-nak megfelelő összeg) ajánlott fel a Szövetségi Nyomozó Iroda.

A hatóságok Jevgenyij Bogacsovot teszik felelőssé a világszerte felhasználók adatait egyedi erős titkosítással megsemmisítő, és a helyreállító kulcsért váltságdíjat szedő kártevő terjesztéséért. A GameOver ZeuS botnet fénykorában félmillió zombigépet is képes volt irányítani, és ennek segítségével jelentős szerepet játszott többek közt a CryptoLocker kártevő tömeges terjesztésében is.

Az FBI helyettes igazgatója, Joseph Demarest szerint mindent meg kell tenni ennek a világméretű fertőzésnek az elkövetőjének a letartóztatásáért és a bíróság előtt kelljen majd felelnie a tetteiért. A vélelmezhetően most is Oroszországban tartózkodó Bogacsovot utoljára egy orosz tengerparti üdülőhelyen, Anapában látták saját jachtján.

Aki érdemi információval, tippekkel tudja segíteni a nyomozást, annak majd a 1-800-225-5324 telefonszámot érdemes tárcsáznia. Remélhetőleg a magas összegű jutalom megteszi a hatását, és a fagylalt visszanyal: a váltságdíjat szedő kártevőt terjesztő bűnözőt saját fegyverével, az immár őrá kitűzött váltságdíjjal fogják lefülelni.

Végül egy friss eset kapcsán ismét előjött az a furcsaság, hogy ismét maguk a rendőrök fizettek (az már csak hab a tortán, hogy mindezt a mi, azaz az adófizetők pénzéből) váltságdíjat a munkahelyükön használhatatlanná vált adataik visszaszerzésének reményében.

Emlékezetes, hogy már 2013 novemberében is volt egy ilyen a massachusettsi rendőrségnél, ahol úgy a rend őrei úgy guglizták ki, mi fán terem a Bitcoin, és hogyan tudják azt elküldeni. Az FBI valószínűleg őket sem dicsérte meg ezért, ahogy valószínűleg most az illinois-i kollégák mellére sem fognak emiatt kitüntetést tűzni.

A mentésekkel kapcsolatos tanulságokat remélhetőleg ennyi elrettentő példa után már senkinek nem kell a szájába rágni, ha nem szeretne úgy járni, mint a minden peres anyagát elvesztő észak karolinai ügyvédi iroda 2014-ben. Pedig a mentésekkel mindenkinek alaposan fel kellene készülni itthon is, hiszen idén januárban erőteljes fertőzési hullámmal már Magyarországra is megérkezett a CTB Locker.

Pedig aki nézte Kocsis Tomi előadását a zsaroló kártevőkről, az ott is hallhatta azt a statisztikai adatot, miszerint a biztonsági cégek tanácsa ellenére (ne bátorítsuk az elkövetőket a folytatásra) mégis fizető ügyfelek mindössze alig 10 százalékban kapnak helyreállító kulcsot, hiszen ez a történet nem Terézanyáról vagy Róbert bácsiról szól, hanem gátlástalan bűnözők pénzszerzéséről, amiben holmi tisztesség, mint járulékos körülmény sajnos semmilyen módon nem játszik még epizódszerepet sem.

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2015.02.26. 14:54:35

hát igen, talán könnyebb a lottó ötöst vagy a Nobel díjat megszerezni

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.02.26. 22:20:50

Az összes vírust író programozót a slow slicing módszerével kellene nyilvánosan kivégezni. A legmocskosabb rohadékok közé tartoznak.

timotiyong 2015.03.01. 09:23:58

@Sandokohn - a maláj jiddis: Én nem végeztetném ki csak adnék neki egy olyan munkát, ahol jó dologra használhatja a programozói tudását. Azért aki egy ilyen ransomwaret megír és elterjeszt az nem ostoba.

timotiyong 2015.03.01. 09:28:56

Mellesleg ez a Bogachev csak elkészítette a Zeust és eladta, de nem biztos hogy ő aktívan terjesztette is. Az meg már nem az ő felelőssége hogy a sok script kiddie mire használja :D. Az oroszok amúgy se hiszem hogy kiadnák az FBI-nak :D. Amúgy ha akar elbújhat valahol Szibériában és soha nem találják meg.

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.03.01. 19:05:55

@timotiyong: Ez alapján a kitűnő logisztikust, Adolf Eichmannt sem kellett volna felakasztani, hanem lehetett volna kamatoztatni a tudását a jó cél érdekében is. (Mint ahogy azt a legfőbb farizeus, az USA is csinálta a foglyul ejtett náci tömeggyilkosokkal, hogy elbújtatta és felhasználta a szakértelmüket, hogy a ruszkikkal szemben előnyre tegyen szert. Akkor nem számítottak már az elpusztított embermilliók.)
Nem, barátom, aki ilyet csinál, annak nincs kegyelem, legyen bármilyen jó szakember is, lógnia kell.
süti beállítások módosítása