Mentsd, ki tudja meddig mentheted!

2015. április 01. 12:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Aki nagy naivan arra gondolt, hogy még tömegével létezik a naptárban olyan üres dátum, ami nem pont éppen valaminek a világnapja, annak ezúton üzenjük, hogy mélységesen téved. Mert szinte minden napra jut valami, például van Planetáris tudat világnapja, a Szellemi Tulajdon Világnapja, megemlékeznek a Rejtvényfejtők világnapjáról, de létezik a Nemzetközi fókavadászat-ellenes nap is, és 1976 óta van Balkezesek világnapja is. Szóval ebbe a sorba illeszkedve tegnap volt a World Backup Day, azaz a biztonsági adatmentés nemzetközi világnapja, és ennek kapcsán az alábbiakban áttekintjük, milyen lehetőségeink vannak biztonságos mentésre, tárolásra.

Mi mással is kezdhetnénk, mint a zsaroló kártevők jó másfél éves pusztításaival. A ransomware esetében a megelőzésé a fő hangsúly, ami a jól bekonfigurált és rendszeresen frissített operációs rendszer, és vírusvédelmi alkalmazás mellé mindenképpen odateszi a figyelem középpontjába a rendszeres, külső adathordozó készülő, és alaphelyzetben leválasztott, máshol tárolt mentéseket. Enélkül megáll az élet, ahogy azt az áldozatul esett rendőrőrsök, vagy éppen ügyvédi irodák, és hétköznapi magánszemélyek sajnos már a saját kárukon is megtapasztalhatták.

De persze nem kizárólag ezért végezzük, vagy kellene végeznünk a mentéseket, hiszen a merevlemezek időnként meg is hibásodhatnak, leeshetnek, elveszhetnek, tehát van bőséges indok arra, hogy foglalkozzunk a kérdéskörrel.

Jöjjön akkor egy összefoglaló, hova mentsünk, milyen lehetőségek közül lehet választani, melyiknél mik az előnyök, hátrányok. Előzetesen azt érdemes kiemelni, hogy a rendelkezésre álló módszerek közül célszerű egyszerre párhuzamosan többet is igénybe venni, hiszen jobb, ha több lábon áll adataink biztonsága.

USB kulcs - kicsi, olcsó, kényelmes.
Főként kisebb, rendszeres munkák mentésére, hordozására alkalmas, azonban méreténél fogva elveszíteni is könnyű.
Előnyei: könnyen hordozható, olcsó megoldás.
Hátrányai: hosszútávú adatmegőrzési képessége nem a legbízhatóbb, illetve nagyobb méretű mentések esetén kicsinek és lassúnak bizonyulhat.

CD/DVD lemez - kicsi, olcsó.
Főként kisebb, rendszeres munkák mentésére, hordozására alkalmas, azonban méreténél fogva elveszíteni is könnyű. A hosszú és ékezetes fájlneveket a platformfüggetlenség miatt célszerű kerülni.
Előnyei: könnyen hordozható, olcsó megoldás, ha oda kell adni valakinek. Fontos (jelszó, konfig, munka, fotó, stb.) állományok esetén életmentő lehet. A lezárt mentések már csak olvashatóak lesznek, így utólag nem fertőzi meg a vírus.
Hátrányai: A lezárt mentések már csak olvashatóak lesznek :). Hosszútávú adatmegőrzési képessége nem a legbízhatóbb, illetve nagyobb méretű mentések esetén kapacitása kicsinek és brutálisan lassúnak bizonyulhat, például sok kicsi fájl mentésénél még USB 3.0 alatt is.

Külső merevlemez - az egyik legjobb alkalmi mentési lehetőség.
Az egyre kisebb méretnek köszönhetően akár rendszeres hordozására is alkalmas.
Előnyei: bőséges tárhelyet kínál, és viszonylag olcsó megoldás.
Hátrányai: hosszútávú adatmegőrzési képessége az egyik legbízhatóbb, ennek ellenére számolni kell az esetleges meghibásodással vagy vírusfertőzés okozta adatvesztéssel.

Time Machine - Az OS X beépített biztonsági mentési funkciója.
Automatikus mentésekre nyílik így lehetőség, ezzel a módszerrel a biztonsági másolatok havonta, hetente vagy naponta is végezhető, amíg a tároló kapacitása meg nem telik. Később pedig a dátumok közül választva tetszőleges állapotból tudunk helyreállítást végezni.
Előnyei: automatikus, vagyis nem felejtjük el. Rendszeres és gyakori mentéseink lesznek, és nem csak adott állományokat menthet, hanem a teljes merevlemez is.
Hátrányai: a speciális hardver nagyon drága, és kizárólag a Mac felhasználók vehetik igénybe.

NAS - azaz hálózatra csatolt adattárolási lehetőség.
Kényelmes lehetőség, és az árak csökkenése miatt manapság nem csak vállalati környezetben, hanem otthoni felhasználóknál is gyakran megtalálható.
Előnyei: Itt is előny az automatizálhatóság, vagyis biztosan nem felejtjük el. A vezeték nélküli megoldások révén pedig tabletről, vagy okostelefonról is elérhető megoldás.
Hátrányai: viszonylag drága, és az üzembe helyezés, valamint a karbantartás azért figyelmet és hozzáértést igényel.

Felhős tárhelyek - iCloud, Dropbox, Google Drive, Copy, PCloud, Mega, OneDrive és társaik.
Rengeteg féle lehetőség közül választhatunk, van ingyenes, vannak egy korlát felett fizetősek és léteznek kizárólag fizetős megoldások. Mentéseinket itt kizárólag titkosítva érdemes tárolni, ígérjen nekünk bármit is a szolgáltató.
Előnyei: Itt is előny az automatizálhatóság, kis helyigény esetén ingyenes, platform független megoldás.
Hátrányai: Működéséhez internetkapcsolatra van szükség (ez manapság általában egyre kevésbé probléma), lehetnek megkötések a fájlok méreténél és típusánál. Kiszámíthatatlan következmények, ha a szolgáltatót feltörik. És amivel senki nem számol, hogy bármikor megszűnhet a szolgáltatás.

Nyomtatás - csekély mennyiségű adatnál ez is jól jöhet.
Bármilyen furcsán is hangzik, vannak olyan területek, ahol kevés, de fontos adatnál ezt is számításba vehetjük. Természetesen nehezen így a változások nehezen nyomon követhetők lesznek, de például egy áramkimaradás esetén jól jöhet. De jól jöhet akkor is, ha a bíróság arra kötelezi a Lavabitet, hogy adja át a titkosító kulcsaikat, és akkor lehet 4-es hangyaméretű Tiny fontokkal nyomtatni egy hosszú listát ;-)
Előnyei: Hardvermeghibásodás, áramszünet esetén alkalmazható vészmegoldás, és így a hackerek sem férnek hozzá (lásd a KGB utód FSzB visszaállt az írógépekre című hírt).
Hátrányai: Csak kis mennyiségű adat esetén alkalmazható gazdaságosan, macerás kezelés, nem kifejezetten környezetbarát megoldás.

Válasszon hát mindenki kedvére a fenti megoldások közül, lehetőség szerint többet is. Végezetül egy örök érvényű igazsággal zárjuk a posztot, idézve egyik korábbi posztunkból: "A jó biztonsági mentésnek ezenfelül még két alapvető kritériuma van: csak a kipróbált, visszaállítással is tesztelt mentés nevezhető igazi mentésnek, valamint a mentés mindig legyen erős jelszóval (vagy pl. Truecrypt-tel, GPG-vel) védve, mert mi van, ha nem a gépünket, hanem 'csak' a mentésünket lopják el."

19 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2015.04.02. 00:38:31

A streameres mentés kimaradt, pedig a legmegbízhatóbb és egyben legjobb GB/Ft arányú adattárolási technológia a mai napig. Hátránya csak a kis vállalkozások számára magas belépő költségszint.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.04.02. 03:09:31

És persze meg is jegyezhetünk dolgokat. Hátránya a hosszútávú adatmegőrzés pontossága, kínvallatással könnyen feltörhető. Elveszítése a guillotine óta ritka. Viszonylag olcsó, mindig kéznél van, gyors elérés.

Terézágyú 2015.04.02. 08:02:25

Megtaláltam floppin egy régi dolgozatomat.
1. már nincs floppimeghajtó egyik gépen sem.
2. sikerült megoldani, de a 2-es Worddel írt cuccost szarul olvasta be minden azóta kijött Word.

Szerencsére megtaláltam a 15 éve kiprintelt verziót, amely tökéletesen olvasható mindenki számára, használható - és még a begépelése se tartott tovább, mint a kínszenvedés a 2. ponttal.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2015.04.02. 09:19:36

Szia MOPO3OB!

Hát igen, ebben teljesen igazad van. Nekem volt szerencsém a régi streameres időszakban (3M DC2080 80 MB) is még szenvedni ilyennel, amihez képest aztán a DAT kazetta egy darabig álom volt.

De minden ami számítástechnika, állandóan csak a lassúságára emlékszem - kivéve a C64 bekapcs utáni azonnali READY feliratot :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2015.04.02. 09:20:41

Eltévelyedés: További hátránya módszernek, hogy a járdaszélbe való fejbeütés után véglegesen törlődhet az adat ;-)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2015.04.02. 09:23:50

@ Terézágyú:

Szia, üdv a blogon :)

Szóval a régi formátumok felélesztésére kíváló eszköz a Libre Office (ex Open Office, ex Star Office), amiben szerencsére minden korábbi eltévelyedés (Wordperfect for DOS, etc) importja is benne van, ezt jó szívvel javaslom erre a célra (is).

Egyébként manapság már az is nagy szó, ha valaki elő tudja venni a saját szakdolgozatát, nem megy ez mindenkinek :D

Palladrin 2015.04.02. 09:28:05

Majd 2000 év múlva megtalálják az elásott vinyómat ... fogják majd vonogatni a szemöldöküket :)

Terézágyú 2015.04.02. 10:22:56

@Csizmazia Darab István [Rambo]:
Hát ELVILEG minden Word beolvassa a régi cuccot, be van építve... Csak valójában mégse jöttek be rendesen a formázások, a magyar betűk stb.

Szóval elhiszem, hogy a LO-ban is benne van ez a lehetőség/szándék, de hogy valóban működne-e rendesen...

Magyar Gábor6817 2015.04.02. 13:38:22

@Eltévelyedés: hogy jegyzel meg 1 képet vagy 1 videót...???

Magyar Gábor6817 2015.04.02. 13:41:25

@Palladrin: mivel "írásos nyoma" marad a vinyónak ezért simán meg lehet nézni a tartalmát 2500 év múlva is.
Az egyiptomi hieroglifákkal az volt a baj, hogy nem volt hozzá megfejtő kód. Manapság mindennek nyoma marad, annak is aminek nem kéne...

Palladrin 2015.04.02. 13:43:29

@Magyar Gábor6817: Vajon a vinyók tudnak 2500 évig adattárolni? A benne lévő chipek nem pusztulnak el addig?

S rájönnek majd 2500 év múlva, hogy mi volt az 5V jelölés a csatlakozón?

FOGNAK DOOM-ot játszani 2500 év múlva? :)

Neo07 2015.04.02. 15:32:32

Ami még kimaradt a cikkből:
Mindenféle mentés több példányban készüljön el – a DVD szét is robbanhat olvasás közben egy rosszabb olvasóban, nem is beszélve arról, hogy simán olvashatatlanná válhat pár év után; a HDD is bármikor csütörtököt mondhat, aztán a Kürt nagyon drágán méri az adatmentést; a kazettában a szalag begyűrődhet – szóval egy adatmentés az kevés.

Minimum két, de legginkább három különbőző médiumra kell menteni. A NAS sem csodaszer, hiszen a legtöbb iiyenben csak egy vincseszter van. Jobbak azok a változatok, amibe két HDD-t lehet betenni.

A nyomtatás nem rossz opció.

Aha, most látom, mégsem maradt ki: " rendelkezésre álló módszerek közül célszerű egyszerre párhuzamosan többet is igénybe venni, hiszen jobb, ha több lábon áll adataink biztonsága."

Mindegy, ha már leírtam, mégis elküldöm a kommentet, mert tapasztalataim szerint nagyon sokan nincsenek ezzel a ténnyel tisztában (és a nem a legjobb tördelés miatt én is átugrottam véletlenül ezt pár sort), nem árt jó párszor elmondani ezt.

safranek 2015.04.02. 15:45:35

rászemről, először NAS-ra, aztán onnan a Copy.com-ra

Palladrin 2015.04.02. 15:57:13

Én NAS-ra és NSA-ra mentek :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2015.04.02. 16:17:20

Hi Neo07!

Köszi a kommentet, amit mondasz, nagyon igaz. Egy példány CD/DVD az semmi, mindig legalább duplán készüljön.

Nekem 26 éves programozói múlt van a hátam mögött, és ez olyan töménytelen mennyiségű adatot és mentést jelent, hogy még a pedáns évenkénti nagymentés, és a dátumnevű mappák esetében is van, amit hosszú ideig kell keresgéljek. Az adatmennyiség meg évről évre (pl. digitális fotók) drasztikusan nő.

Szóval a több jobb, és jó módszer az is, hogy legyen még pluszban egy másik külső vinyó mentés is, amin még egy plusz extra titkosított mentés van és az pedig a másik városban, megyében, országban lakó anyós/testvér/unokatesó stb lakásában a befőttek mögött van, ha nálunk esetleg betörnek, leég a ház, akkor se vesszen el minden.

Egyébként sokszor húzott ki a bajból olyan, duplikátumnak tartott CD lemez, amit csak "a biztonság kedvéért" tettem el, és kiderült, van rajta olyan, ami csak ott volt meg :) Szóval még régi mentést se dobjunk ki soha, jó lesz még valamira :).

HaDes 2015.04.02. 16:17:46

Time Machine-nel kapcsolatban egy kis kiegészítés.
"a speciális hardver nagyon drága"
Ez nem feltétlenül igaz. Nekem egy sima 3,5-es merevlemez van egy USB-s házban. Erre ment a Time Machine. Emiatt nem muszáj dedikált Apple hardvert venni.

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2015.04.02. 21:12:15

Ettől a ransomware témától én is fosok, mert ez azért genyóbb, mint az összes többi, és tudtommal nem is nagyon van rá ellenszer. Én 2 gépen 2 winyón tükörmentést tartok, ami persze nem a legbiztosabb, de a hagyományos cd-knél mindenképpen biztosabb, mert ott volt már 20%-os adatvesztésem, puszta öregedésből. A cikk nem említi meg az archiváló cd/dvd-t mint lehetőséget, aminél 50 évet garantálnak az aranyfilm által. Igaz 13db ezres egy 25-ös guriga, és már szinte sehol nem kapható.

Aron bacsi 2015.04.02. 22:11:16

Az M-Disc technológiás cuccok elvileg pont jók lehetnek, nem? Igaz, azóta már Verbatim is re-brandeli, láttam is neten webshopban Blu-ray lemezt: 1000+ évre 25 GB 1.400 Ft-ért. Hozzá pedig, ha jól tudom akkor az ASUS írókban van most Pioneer elektronika (pl. ASUS BW-12D1S-U), ami jónak mondható.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.04.03. 01:34:58

@Magyar Gábor6817: Te nem emlékszel a kedvenc filmjeidre?
Imádom, amikor egy viccesnek szánt hozzászólást komolyan vesz valaki:)
süti beállítások módosítása