5 tipp az online társkeresés biztonságához

2015. május 19. 12:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az online társkeresés az elfoglalt emberek próbálkozásainak terepe. Egy korábbi, éppen Valentin napi posztunkban már körüljártuk a kérdéskört, mire figyeljünk ha a nagy "Ő"-t az internetről szeretnénk bevonzani, de nem szeretnénk, ha közben becsapnának vagy kifosztanának bennünket.

Kezdjük rögtön egy Murphy törtvénnyel: "Minden jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának." Erre a nagy igazságra juthat bárki, ha elolvassa annak az amerikai hölgynek a tanulságos esetét, aki 19 millió forintnak megfelelő nyugdíj előtakarékosságát adta egy társkereső oldalon online "megismert" csalónak, anélkül, hogy személyesen egyszer is találkoztak volna.

Mivel a társkereső oldalakon a csalók ma már célzottan keresik a 40 feletti, jól szituált hölgyeket, különösen ha az elvált vagy özvegy, érdemes összefoglalni az ezzel kapcsolatos biztonsági tippeket.

Röviden akkor az előző rész tartalmából, mik lehetnek az intő jelek: pár órás csevegés után pénzt kérnek, a frissen megismert partner mereven elzárkózik a telefonos kapcsolattartástól, hamis profil képet használ valamilyen vonzó külsejű férfi vagy nő képével, az internetes kereséskor látszólag semmiből jön, nincs neki se múltja, se kapcsolati hálója, se pedig internetes lenyomata, illetve igen jellemző hogy házas férfiak "vadásznak a terepen", és a családi állapot firtatására kitérő vagy hazug választ adnak.

Mostani újabb 5 tippünk is praktikus tanácsokkal szolgál, amelyeket egyáltalán nem nehéz megfogadni.

1. Ha csatlakozunk, ne adjunk ki az adatlapon minden személyes adatunkat
Nos ez ugyanígy áll a közösségi oldalakra is, mivel sosem lehet tudni ki olvassa, vagy akivel kapcsolatba kerülünk, az valóban az, akinek kiadja magát. Nem szükséges hazudni, de okosan kell az információk mértékét adagolni, amíg csak a személytelen online általános keresgélési időszaknál tartunk.

2. Fogjunk gyanút, ha a friss partner szinte azonnal a pénzügyeink után érdeklődik
Hogy állunk anyagilag, melyik banknál van számlánk és megtakarításunk, van-e valamilyen ritka műtárgyunk vagy értékes gyűjteményünk - ezek egyáltalán nem szokványos kérdések.

3. Nem is ismer bennünket, de már látatlanban túlfűtött bizalmas üzeneteket küld
Ha valaki nem is ismer bennünket, de roppant hamar csodál, imád bennünket, túláradó érzelmektől fűtött, annak általában az az oka, hogy hízelgéssel igyekszik a bizalmunkba férkőzni, és megtéveszteni bennünket. Legyünk realisták, és kezeljük értéken az ilyen hamis bókokat vagy az egy nap után érkező "Te vagy az igazi bébi!' típusú végletes  kijelentéseket - megfelelő kezekben a copy-paste sokra képes ;-)

4. Rövidített linkeket küldözget valamilyen állítólag csodálatos képhez vagy meghökkentő videóhoz
Ez nagyban hasonló a közösségi oldalakon tömegesen zajló tipikus csalásokra, átverésekre. Nyilván itt nem a gondozóját lenyelő óriáskígyóról szóló fotót vagy videót fognak ajánlgatni, hanem az igazi szerelemről szóló megható tartalmakat. Ugyancsak legyen gyanús, ha az ajánlott linkhez nem tartozik semmilyen kísérő szöveg, vagy csak egy félmondat van biggyesztve (Hey, check this out!) - ezek igazi szimptómái a spam üzeneteknek, átveréseknek.

5. Ne küldjünk pénzt
Elérkeztünk a legfontosabb szabályhoz. Ahogy a szerencsétlen New Jersey illetékességű hölgy pórul járt, az valóban példaértékű. Az ember azt gondolná, hogy ennyi rengeteg megírt csalásról szóló cikk, híradás után már ez soha többet nem fordulhat elő senkivel, de az élet mindig rácáfol, és futószalagon szállítja az újabb naiv áldozatokat, aki a saját kárukon hajlandók csak tanulni.

Ahogy azt korábban is írtuk, ez már egy bűnözői üzletág, ahol a csalók alaposan kidolgozzák a stratégiát, precízen felépítik a profilt - ehhez sok esetben egyszerűen lelopják a megfelelő és bizalmat ébresztő képeket és adatokat valaki más adatlapjáról. A lényeg azonban változatlanul a "trust me and send me your money" által összefoglalt vezérgondolat, hiszen a végén minden próbálkozásuk ide lyukad ki. Végezetül egy idevágó és megszívlelendő idézet Theodore Roosvelt-től: "A bölcsesség kilenctized része, hogy időben vagy bölcs".

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi25 2015.05.19. 20:56:23

Atyaeg. Ki az a vadbarom aki penzt kuld? Akinek ennyi esze van, megerdemli.
süti beállítások módosítása