Nagy tételben szivárognak az egészségügyi adatok

2015. december 17. 18:59 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss felmérés szerint minden ötödik adatlopást csak évekkel később fedeznek fel. Szinte minden munkaterület dolgozóinak adata került már így illetéktelen kezekbe, de az egészségügyi adatok iránt évek óta kifejezetten egyre nagyobb a bűnözők érdeklődése.

Ha fellapozzuk az idei évre szánt jóslatokat, vastagon benne vannak az egyre sokasodó támadások az egészségügyi adatok megszerzéséért. Még egy külön infografikán is bemutattuk, hogy mekkora mértékűvé vált ez a folyamat, egészen elképesztő számok szerepeltek már két éve is.

Az akkori adatok szerint a naponta átlagosan veszélybe került betegadatok száma 17,000 volt. Ennyi szivárgott ki, veszett el vagy került illetéktelen kezekbe 2013-ban egyetlen nap leforgása alatt. De az sem volt túl biztató, hogy 74%-ban egyáltalán nem titkosították a betegadatokat a hordozható mobileszközökön.

Sajnos egy friss felmérés arról tanúskodik, hogy a helyzet azóta sem javult, sőt inkább romlott. A Verizon kutatói 931, 25 országban megtörtént incidens adatait elemezte ki, amelyeknél összesen 932 millió rekord került illetéktelen kezekbe.

Az incidensek harmadában (31.3%) találták úgy, hogy azokat jelentős emberi mulasztás idézte elő, vagy segítette. Például az adatok tanúsága szerint továbbra is komoly problémát okoznak az olyan nem titkosított eszközök, amelyeket elveszítenek. Így sok elvesztett vagy ellopott laptop, tablet vagy USB kulcs tartalmaz érzékeny adatokat.

A Verizon’s 2015 Protected Health Information Data Breach Report szerint minden egyes iparág szenved ettől, vagyis nem csak az egészségügynek jelent ez problémát.

Ám az egyértelműen megfigyelhető, hogy a gyengén védett orvosi adatok révén a bűnözőknek remek üzletet jelent az eltulajdonított személyazonosságokkal való visszaélés, illetve az orvosi túlszámlázási csalások.  

Emlékezetes, hogy 2014-ben ismeretlen elkövetők ellopták Michael Schumacher orvosi kartonját és az adatokat pénzért árulták az interneten. Ám nem árt tudni, nem kell ahhoz hírességnek lenni, hogy az egészségügyi adataink veszélybe kerüljenek.

Ha esetleg már megtörtént volna a baj, és mégis ellopták volna az orvosi adatainkat, akkor is lehet segítő lépéseket tenni, ehhez itt írtunk korábban egy alapos összefoglalót, útmutatót.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.12.20. 17:48:09

nem igazán tudom elképzelni, hogy miért van az egészségügyi adatoknak értéke a feketepiacon olyan mértékben, hogy rendszeresen megérje ezeket ellopni. régebben volt realitása annak, hogy ha kiss józsinak volt már 3x teniszkönyöke, akkor nem veszik fel dokkmunkásnak, mert hátha negyedszerre is lesz neki, és akkor stb st.b

de manapság a munkaerő gyors áramlása, és a munkaközvetítő cégek elterjedése következtében nem igazán van jelentősége ezeknek az adatoknak, statisztikákat meg lehet csinálni, vagy hozzá lehet férni ilyenekhez.

Eddybubci 2015.12.22. 10:03:34

Kedves Gerilgfx !

A számtalan okból csak néhányat emelek ki:

1.) alkalmat adhat zsarolásra ( elég egy ismert ember pozitív AIDS tesztje, az illető akár milliókat is fizethet )

2.) ehhez kapcsolható az a visszaélés, hogy valakinek a nevére "írnak" nagy összegű beavatkozásokat. ( maffiózó új vesét kap kiss józsi nevén )

3.) a kapcsolódó gyógyszer, gyógyászati segédeszköz direkt eladása ( Önnek , Uram speciális ajánlatunk van )

stbstb.
süti beállítások módosítása