60 másodperc a neten

2017. november 28. 10:58 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy egyetlen perc leforgása alatt mennyi minden történik az interneten. Most megnézzük az idei, 2017-es adatokat ugyanerről és összehasonlítjuk a korábbiakkal, vajon milyen területen történtek a leginkább szembeszökő változások.

Ami az 1 perc alatt keletkező tartalom tekintetében könnyen összehasonlítható a Data Never Sleeps 1.0 (2011) és 5.0 (2017) között, például az Instagramra töltött fotók száma, amely 3,600-ról 46,740-re emelkedett, vagy ilyen a Google keresések száma: ez 2 millióról a nagyon egzaktan és tudományosan hangzó 3,607,80-as számra emelkedett.

Ugyanilyen, vagy még nagyobb mértékű gyarapodás jellemzi a Twitter forgalmat, ami a korábbi 100 ezres léptékről 456 ezerre ugrott fel. De a Tumblr posztok száma is jócskán felülmúlja a korábbit: ez 60 másodpercenként 27 ezerről mára 74 ezerre tudott emelkedni.

Vannak a tortában persze olyan tételek is, amelyek a kezdeti időszakban még nem léteztek, vagy nem voltak jellemzőek, ilyen például a 45 millió abszolvált Über fuvar, a több, mint 69 ezer órányi videó streamelése a Netflix oldalon vagy a 18 milliós Wheather Channel időjárás lekérdezése egyetlen perc leforgása alatt.

A legelső 1.0-ás infografikán még azt láthattuk, hogy az online webshopokban 272 ezer dollárt hagynak ott percenként, míg a 2017-es diagramon már egyedül csak az Amazon weboldalán 258 ezer USD forgalom keletkezik ugyanilyen rövid idő alatt.

Ami számunkra kiemelten érdekes lehet, az a mostanra percenként világszerte megtekintett 4,146,600 YouTube videó, amelyet főként a fiatalok, illetve gyerekkorúak néznek: a 10-29 közöttiek 96%-a, a 10-14 éves korúak ötöde napi 4 óránál is többet töltenek el ezzel a tevékenységgel.

A videók járulékos hatása az is, hogy a youtuberek, influencerek miatt a fiatalok harmada vásárol meg ennek hatására valamilyen terméket.

Bár sokan azt gondolhatják, az ottani mesék veszélytelenek, sajnos itt is derültek ki nyugtalanító részletek.

Például nemrég egy hosszabb cikk foglalkozott azzal, hogy ismeretlenek a meglévő mesefigurák felhasználásával mesének tűnő, ám azokban erőszakos jelenetekkel, kínzással, halálsikollyal, kannibalizmussal és extrém brutalitással operáló videókat töltenek fel tömegesen mennyiségben, amelyek semmiképpen nem valók gyerekeknek.

És végül bár hiányoljuk a támadások, vírusok, kártevők számára vonatkozó direkt számokat, azért van olyan tétel, amely valamelyest összefüggésben áll az IT biztonsággal is. Így az egy perc alatt küldött 103 millió spam tétel mindenképpen egy olyan szám, amely jól jellemzi napjaink viszonyait.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy becslések szerint a teljes levélforgalom 50-70%-a spam, ezen belül pedig a rosszindulatú e-mailek között hozzávetőleg 85% tartalmaz zsarolóvírus fertőzésre mutató linket vagy mellékelt csatolmányt, akkor a növekvő kitettségünkről is kaptunk egyfajta képet. Reméljük, valaki hamarosan elkészíti majd a "Malware never sleeps" tematikus infografikát is ;-)

Szóval, akár akarjuk, akár nem, a média erősen hat nem csak ránk felnőttekre, de a gyerekeinkre is. Emiatt az internetes biztonság megtanítása mellett fontos, hogy rendelkezésre álló hihetetlen mennyiségű elfogyasztható médiatartalom kínálat dacára próbáljunk meg minőségi felhasználót nevelni belőlük, akik rendelkeznek a forráskritika (mit higgyenek el), a jó ízlés (bulvár kontra értékes irodalom), és a médiatudatosság (a manipulációk felismerése) fegyverével is.

Szóval akad itt még jó sok teendője a Digitális Családfőknek ;-)

7 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2017.11.30. 07:56:44

Sziasztok, a 258 milliós Amazon forgalom nem túl sok egy kicsit percenként? A diagramm "csak" 258 ezret mutat.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2017.11.30. 08:24:47

Szia Ivan!

Több szem többet lát, nagyon szépen köszi az indiános sasszemes észrevételt, javítottam is :)

Így jár, aki a posztolgatás előtt nem végzi el fejben Pólya György: A gondolkodás iskolája című könyvben leírt hihetőségi ellenpróbát ;-)

2017.12.03. 14:54:44

Kedves sasszemek! :D
Van a neten olyan oldal, ahol biztonságosan tudom tesztelni a víruskeresők és egyéb biztonsági szarok működését?
A routeremben elvileg van beépített védelem, de jó lenne tudni, hogy működik-e egyáltalán (webes felület szerint igen, az androidos admin app szerint nem)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2017.12.04. 09:14:48

Szia 88!

Jó válasz sajna nem létezik erre a kérdésre. Bár több ilyen jellegű szimulátort (ransim, különböző port szkennerek, phising támadások, hálózati problémák) lehet találni a weben, ám ezek használatát erre a célra nem igazán javasoljuk, mert egyszerűen nem mutat valós eredményeket a biztonsági megoldások hatékonyságára vonatkozóan.

Ennek az oka pedig az, hogy ezek szimpla statikus tesztek pl. milyen portok vannak nyitva a routeren vagy tűzfalon, miközben a mai modern integrált biztonsági megoldások már több modul együttes használatával, azok együttműködésével blokkolják a különböző típusú összetett fenyegetéseket.

Erről a témáról egyébként bővebben olvashatsz a következő linken:
www.welivesecurity.com/2017/10/13/simulation-dissimulation-exasperation/

2017.12.05. 23:09:33

@Csizmazia Darab István [Rambo]: köszi, bár azt hiszem, nem sikerült érthetően megfogalmazni a problémámat. Egész konkrétan azt szeretném látni, hogy a routerem valóban elküldi a figyelmeztetést, ha valami olyan oldalra tévedek, ami szerinte árthat a gépemnek. Viszont ezt jó lenne úgy tesztelni, hogy nincs valós veszély.
Konkrétan a TrendMicro-nak valami izéje van benne és hát a régi "szép" emlékek alapján van egy olyan sejtésem, hogy nem megyek sokra vele, de legalább a placebo hatás megmaradna... :)
Hogy még ezen túl is jó lenne látni, hogy pl. egy clamav valóban dolgozik, nem csak az erőforrásokat zabálja, az már csak a hab lenne ama tortafélén.

2017.12.06. 11:20:14

@Csizmazia Darab István [Rambo]: na ez viszont már a humor kategória. Virtuális gépből, de a routeren keresztül meglátogattam egy phishing vagy valami hasonló site-ot, amire a hup.hu-n egy blog bejegyzésben írta valaki, hogy a firefox pofázott is miatta. Nos, nálam se a firefox, se a routeren a trendmicro-s csoda nem szólt egy szót se...
süti beállítások módosítása