Vírusmentes Boldog Új Évet 2019.

2018. december 31. 16:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Itt a Szilveszter, az esztendő utolsó napja, búcsúznak az Óévtől a blog szerkesztői, tanácsadói testülete, a teljes jogkörrel felruházott igazgatótanácsi tagság, valamint a felügyelő bizottság, és a felügyelő bizottságot felügyelő bizottság tagjai ;-)

Eseménydús év volt, és ha már megszületett ez a poszt, akkor előkerestük az első öt idei legfelkapottabb témát.

Az ötödik legolvasottabb poszt az volt, amelyből kiderült, hogy az Ubuntu Store hivatalos alkalmazásaiba rejtve crypto bányászatot folytató trójai kódrészleteket találtak. Emiatt egy állítólagos "Nicholas Tomb" által aláírt "2048buntu" és "Hextris" alkalmazásokat később kivették a tárolókból.

A negyedik helyezett írásunk arról számolt be, hogy az Europol megfigyelése szerint a zsaroló vírusok mind jobban háttérbe szorítják a Bitcoint, és helyette egyre inkább újabb, alternatív kriptovalutákban kezdik kérni váltságdíjat.

Ilyen például a már Monerot követelő Kirk Ransomware, illetve a RansomWare As A Service piacán is a ZCash és az Ethereum kezdett egyre jobban belépni a képbe.

Harmadik legnézettebb posztunk az volt, amelyben az Egyesült Államokbeli titkosszolgálati - az FBI, a CIA és az NSA - vezetők a Washingtonban tartott szenátusi meghallgatáson egyhangúlag úgy nyilatkoztak, hogy az amerikai telekommunikációs szektorban nem kívánatos az idegen kormányokhoz kapcsolódó Huawei technológia alkalmazása.

Amint azt a Verge cikkéből megtudhattuk, a lehetséges kínai kémkedés veszélye volt az, ami miatt ezeknek az eszközöknek a bojkottjára szólítottak fel a titkosszolgálatok.

Második helyen találhatjuk azt a cikket, amelyből az derült ki, hogy a zsarolóvírus váltságdíjat kifizető áldozatainál kevesebb, mint az esetek felében kapják csak meg a borsos váltságdíjat kifizető áldozatok a helyreállító kódot.

Magyarul továbbra sem érdemes ezt az utat járni, amin sokan hiába fizetnek, de így is pórul járnak.

És a legeslegizgalmasabb idei sztori az volt, amelyben lelepleztük azt a csaló spam kampányt, amely a csokival való fogyásra hivatkozva próbálta meg pénztárcánkat lefogyasztani.

Itt még a kamu vásárlói visszajelzések is le voltak gyártva, így eshetett meg, hogy Herczeg László volt egyúttal Vaszilij Kutuzov, vagy Nagy Eleonóra lett Xénia Orekszovna, vagyis a nevükben olvasható hamis dicsőítések hitele ezáltal alaposan megkérdőjelezhető volt.

A remek évhez nagyban hozzájárult az is, hogy igen sok felkérést kaptunk konferencia előadásokra, valamint gyermekvédelmi oktatásokra, elkészült az Ipon partnerségében egy több részes gyermekvédelmi videó sorozat is (Digitális Gyermekvédelem - Én telefonom, a gyerek telefonja, valamint a Digitális Gyermekvédelem - Saját eszköz és az internet veszélyei), A szakmai elismerést pedig megkoronázta az a 2018-as ITBN díj, amelyet a blog az oktatási kategóriában kapott.

Végül pedig összesítettük az elért Index és Index2 címlapokat, ezek közül hatszor sikerült a főlapra, kilenc ízben pedig az I2 oldalra kerülnünk. Ezek ugyan semmiképpen nem direkt mérőszámai a sikerességnek, de egyfelől mégiscsak egyfajta visszajelzés, ha éppen érdekes témát tárgyalunk, másfelől ilyenkor lényegesen nagyobb olvasóközönséghez juthattunk el a mondanivalónkkal, ami jelentősen segített az IT biztonság népszerűsítő küldetésünkben.

Ezúton is megköszönjük az idei figyelmet, tisztelettel kérjük a jövő évi figyelmet is, és az Antivirus.blog nevében Minden Kedves Olvasónknak Egészségben, sikerekben gazdag, feltörés-, vírus és adatszivárgásmentes Boldog Új Esztendőt kívánunk!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása