Ki mit tud? - rólunk

2019. augusztus 16. 14:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Aki még a hőskorban kezdte a számítógépes szakmát, az egyfelől nap mint nap látja a technológia szédületes tempójú fejlődését, másrészt esetleg kissé csalódott is lehet, ha gyerek vagy fiatalkori sci-fi olvasmány vagy mozi élményeihez hasonlítja a jelent. A 2001 Űrodisszeia világa, vagy a repülő autós közlekedés nem jött el, más dolgok viszont sokkal gyorsabban és ijesztőbben változtak meg, például a lehallgatás, teljes körű adatgyűjtés, állami megfigyelés Kínában, a bűnügyeket megjósolni próbáló vagy politikai hovatartozást statisztikai alapon valószínűsítő algoritmusok megjelenésével.

A repülő autó természetesen nem hiányzik, sokkal hamarabb jöhetne egy valóban biztonságos alapon történő IoT fejlesztés, ami viszont a rengeteg negatív ellenpélda - könnyen támadható inzulinpumpa, vagy például a védetlen szívritmus-szabályozók, okosórák, stb. - fényében sajnos valóságosabb sci-fi, mint Stanley Kubrick.

Korábban már írtunk arról, hogy a kamerás kínai okos porszívóval kapcsolatban joggal merülhetnek fel biztonsági aggályok, hova továbbíthatja vajon az adatfolyamot, mi lenne, ha valaki meghackelné, stb. Aztán olvashattunk Alexáról, ahol kéretlenül továbbított egy házon belüli beszélgetést egy random kontaktnak, ami már önmagában elég ijesztő volt. Azonban az Amazonnak erre is sikerült rálicitálni azzal, hogy egyáltalán nem ismerte el az incidens kapcsán a felelősségét arra hivatkozva, hogy egészen biztosan az ügyfél hibázott.

A napokban indult egy netes oldalon egy sorozat, amelyben neves magyar biztonsági szakembereket kérdeznek arról, használnak-e digitális asszisztenseket az otthonukban, vajon hogyan látják a kockázatokat: aki nem ismeri, érdemes a cikket elolvasni.

Mobiltelefon felhasználóként például már eddig is lehetett fogalmunk arról, hogy a Google és az Apple is rögzít, elemez a hangvezérlésből származó hanganyagokat, illetve egyes okos televíziók kapcsán egyenesen az EULA része, hogy ne beszéljünk bizalmas dolgokról a tévékészülék közelében, mert azt harmadik félnek továbbítja az eszköz.

Szintén viszonylag friss hír, hogy a Facebook jogosulatlanul rögzített, és elemeztetett külső partnerekkel a Messenger által forgalmazott beszélgetéseket.

Amit aztán követett a Google és a Microsoft beismerése, miszerint ők is ugyanígy jártak el: a felhasználók tudta és kifejezett engedélye nélkül gyűjtöttek, hallgattak, elemeztek ilyen anyagokat - természetesen mindezt kizárólag csak a mi érdekünkben, a szent felhasználói élmény hatékonyabb emelése érdekében.

Innen fordulunk a mai poszt utolsó gondolatához, amikor is arról olvashatunk, hogy a Google digitális asszisztense a jövőben küldhet emlékeztetőket az előre meghatározott family.google.com csoporttagoknak, például a családtagjainknak, barátainknak.

A funkció egyelőre angol nyelvterületen, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában kerül a közeljövőben bevezetésre.

És akkor jöjjön végül egy kis filmajánló, amelyben szerencsére szintén nem szerepelnek repülő autók, és egyéb sületlenségek, de az Amazon Echóra hasonlító intelligens készülék igen, és ahol a családi kapcsolat platform már a mindennapok része. Ha valaki már elég harcedzett a Black Mirror sorozat évadjain, annak érdemes lehet megnéznie a Years and Years (magyarul Évek alatt fordították) sorozatot, amely mindössze hat epizódból áll.

A csak "reális Black Mirror"-nak emlegetett disztópiában ugyan mindössze pár évvel szaladunk csak előre az időben, de így is elég ijesztő eseményeket vázolnak fel számunkra, mire is készülhetünk. Ezzel kívánunk kellemes hosszú hétvégét mindenkinek, sok szép tűzijátékot a Gellérthegyen, és a jelenleginél is kevesebbet a Dropbox székházában.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2019.08.17. 16:43:29

aztán ez mitől virus?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2019.08.18. 11:33:40

Szia!

Ennyire nem vagyunk egylövetűek, az általános IT biztonság témakör még bőven belefér a gondolatkörünkbe, ahogy azt a blog Aboutz is fogalmazza: "...érdekességek, esetek, hírek, részletek, képek, vélemények a hazai és külföldi vírustámadásokról, számítógépeink biztonságáról. "

Egyébiránt a 23-as szám pedig az egyik kedvenc filmem :-)

Head Honcho 2019.08.18. 18:23:51

Ez az, sok más téma bőven túlmutat pusztán a vírusok világán. És jól van ez így.
süti beállítások módosítása