Duplázd meg a pénzedet - vagy mégsem?

2020. június 23. 09:56 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sőt annyira mégsem, hogy az "ehelyett hogyan veszítsd el inkább az egészet" talán jobban illeszkedne az aktuális történethez. Mindössze az emberi gyarlóságra építve a nyerészkedés lehetőségének felcsillantása kell a bombabiztos csalási recepthez, és máris tuti a bűnözői siker. Ez most jelen helyzetben éppen úgy hangzik: Utalj Elon Musknak egy kis Bitcoint, és ő jól megduplázza az összeget. Végül is a csalók azt nem ígérték, hogy mindez majd éppen a mi számlánkon történik :-)

Egy új átverés arra biztatja az embereket, hogy küldjenek pénzt egy megadott wallet számlára, ahol majd a jóságos Elon Musk ajándékképpen megduplázza a befizetett összegünket. A csalás a YouTube és a Twitter oldalain is széles körben terjedt. A beszámolók szerint visszakövetve az adatokat az elmúlt két hónapban több, mint 2 millió dollárt sikerült ezzel a trükkel kicsalni a naiv áldozatoktól.

Alig két éve már írtunk hasonló visszaélésről, az akkor forgatókönyv úgy szólt, hogy hogy Elon Musk/Tesla, Vitalik Buterin/Ethereum, John McAfee, Warren Buffet és egyéb gazdag, híres emberek nevében olyan Twitter bejegyzéseket tettek közzé, amelyben a követőiknek Bitcoinok, és Ethereumok szétosztását ígérték.

Természetesen az érintett, akinek a nevével visszaéltek a csalók is észlelte a helyzetet, és jelezte a Twitteren, semmi köze a dologhoz. Az FBI egyébként alig két hónapja adott ki egy újabb figyelmeztetést, amelyben aktuális kriptovalutás csalásokra hívják fel a figyelmet.

Az elkövetők csábító haszonnal kecsegtető befektetési opciókkal, a COVID-19 járványra hivatkozva kamu jótékonysági szervezeteknek történő adakozási lehetőséggel különböző életkorú embereket céloznak meg, és próbálják őket rávenni wallet adataik megadására, vagy adathalász linkekre, kártékony mellékletekre való kattintásra.

Ez a műfaj, a katasztrófák vámszedőinek jelenléte sajnos már több, mint évtizedes probléma. Amikor beteg kisgyerekek fotóival, adataival élnek vissza a csalók, az különösen aljadék, visszataszító fajtája ennek a ténykedésnek. Ám a jelen járványveszélyt kihasználva sajnos idén tavasszal is nagy intenzitással, tömegesen jelentek meg ezzel kapcsolatos csalások, átverések, így az egészséges gyanakvás, a biztonságtudatosság és a fokozott óvatosság még inkább fontos lenne.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dąñîèł Wëšľëÿ 2020.06.27. 03:22:52

Ha profitálni szeretne a bitcoinból, akkor napközben kell kereskednie, és azt javaslom, hogy kereskedjen Sarah Bartonnal. Már több mint egy éve csinálok ezt, és nagyon jól teljesítek.
sarahbartontrades@gmail.com
süti beállítások módosítása