Leglegleg - 2020. a kibertámadások tükrében

2021. március 23. 10:31 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az FBI nyilvánosságra hozta a tavalyi év számítógépes bűnözéssel kapcsolatos statisztikai jelentését. Az összesített kárérték 4.2 milliárd dollár volt, de a bejelentett panaszok száma sem csekély, 791 ezer.

A bejelentések száma is óriási növekedést mutat az előző esztendőhöz viszonyítva, 69%-os emelkedés olvasható le belőle. A sokféle csalások közül is hangsúlyosan jelen volt a mindenki életét megkeserítő COVID-19 járvány és az ezzel kapcsolatos megváltozott élet- és munkakörülmények.

A járványt kihasználó incidensek száma az FBI Internetes Bűnügyi Panaszközpontja (IC3) szerint igen jelentős mennyiségű volt, 28 ezer ezzel kapcsolatos panasz érkezett hozzájuk különféle csalásokról, visszaélésekről. Sok volt az állítólagos segélyt ígérő, illetve állítólagos pénzügyi támogatást ígérő átverés, ahol általában a személyes adatok megszerzése volt a bűnözők fő célja.

Az ellopott személyazonosságokkal aztán további kellemetlenségeket tudtak okozni az áldozatoknak.

Természetesen a vakcina megérkezése óta zajlanak az oltással, az oltási várólistára való azonnali felkerülés, a lista pozícióhoz képest állítólagos előrejutást "kedvezményes áron" ígérő akciók, illetve a vakcinák feketepiaca is kialakult - ezeket már egységesen oltási csalásoknak is nevezhetjük.

A céges levelezéssel kapcsolatos 19 ezer csalási mellett kiemelten jelentkeztek az úgynevezett romantikus, vagy társkeresési átverések is. Ez utóbbinál profi bűnözők célzottan keresnek olyan jómódú, idős nőket, akik interneten akarnak ismerkedni, és különböző furfangos trükkökkel pénzt igyekeznek kicsalni tőlük.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) friss jelentése szerint tavaly rekordösszeget, 304 millió dollárt (hozzávetőlegesen 90 milliárd forint) sikerült a társkeresési csalóknak bekasszírozni, ami 50%-os növekedés jelent az előző évhez viszonyítva.

A hamis support átverés is csúcsra volt járatva 2020-ban, eszerint az ilyen cselekmények által elkövetett összesített kárérték 146 millió dollár volt, amely ugyancsak nőtt a pandémia idején, egész pontosan 171%-os emelkedést mutat. Az ilyen csalások elkövetői azzal igyekeznek becsapni áldozataikat, hogy nem is létező technikai problémák megoldására e-mailben vagy telefonon ajánlják fel segítségüket. Az ürügy sokféle lehet, lejáró szoftverlicenc, állítólagosan veszélybe került e-mailfiók vagy bankszámla, amelynél személyes adatokat is igyekeznek megszerezni, de sok esetben kártevőt, vagy hátsóajtót telepíttetnek hibajavítás címén az áldozatokkal.

Ez nem csak az USA-ban, de világszerte komoly károkat okoz, például egy tavalyi brit statisztika szerint az átlagosan elszenvedett veszteség az ilyen eseteknél hozzávetőlegesen 2000 angol font, vagyis forintra átszámolva durván 760 ezer HUF volt, ami nem kevés.

A hamis supportos csalások jelentős része valamilyen bank, vagy pénzintézet nevében zajlik, újabban ez lehet akár virtuális valutával kapcsolatos pénzváltás, befektetés is. Sajnos az idősebb - feltehetően tehetősebb - réteget ez súlyosabban veszélyezteti, a számok itt arról tanúskodnak, hogy a 60-ik életév felett ez kiemelt kockázat.

Az összes károsultak 66%-a ebből az idősebb generációból kerül ki, és őket is sújtja legerőteljesebben. Ugyanis az összes ilyen jellegű elszenvedett kár több, mint 80%-a őnáluk jelentkezik.

Van természetesen friss adat a zsarolóvírus okozta károkról is, amelyek 300 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, elérve a 29.1 millió dollárt. Sajnos ezen a területen valóban elképesztő ütemű a károkozás, melyekért új fajta ransomware programok, illetve a Ransomware As A Service (RaaS) keretében bárki által, szakértelem nélkül is bérelhető lehetőségek a felelősek. Ezzel együtt az adathalász próbálkozások is folyamatosan ostromolják a felhasználókat.

Van tehát jelenlévő veszély és kockázat bőségesen, emiatt érdemes mind a cégek, mind a magánfelhasználók biztonsága érdekében a védekezés és megelőzése területén kiemelt erőfeszítéseket tenni a ki tudja még mennyi ideig tartó homeoffice, homeschool, és homemiegymás idején.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása