Kik, hol és mire költik a beszedett váltságdíjainkat?

2021. november 02. 15:59 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Érdekes beszámoló jelent meg a német sajtóban arról, hogy a REvil banda egyik beazonosított tagja milyen életszínvonalon éli a mindennapjait - köszönhetően a zsarolóvírus biznisz gigantikus bevételeinek.

A Nikolay K-nak nevezett illető a REvil tagja, amely bűnözői csapathoz olyan korábbi kiemelkedő ransomware támadások köthetők, mint a JBS Húsfeldozó, az Apple, illetve a Kaseya elleni incidens. A Bayerischer Rundfunk és a Zeit Online riporterei hónapokat töltöttek el a gyanúsított digitális nyomainak felkutatásával. Ezalatt találtak például olyan érintett kriptovaluta számlát, amelyre a vizsgált időszak alatt hat részletben több mint 400 000 eurót (144 millió forintnyi összeget) utaltak Bitcoinban.

A német rendőrség állítólag tisztában van a gyanúsított valódi személyazonosságával és pontos tartózkodási helyével, amely valahol Dél-Oroszországban van. Nikolay ott egy úszómedencés házban él, egy drága BMW autóval közlekedik, és a 70 ezer eurós (kb. 25 millió forintos) karóra virít a csuklóján.

Korábbi nyaralásait sem aprózta el, a közösségi oldalak tanúsága szerint olyankor napi 1300 euróért bérelt jachtot (közel félmillió HUF), ötcsillagos szállodákban fordult meg Dubajban, a Maldív szigeteken vagy éppen a törökországi Antalyán. A gyanúsított az interneten büszkélkedett vagyonával, és jelenleg kriptovaluta befektetőnek adja ki magát. A német hatóságok már hónapok óta figyelik, és lenyomozták a személyazonosságát, amely egyértelmű kapcsolatot mutatott az illető és a REvil banda tevékenysége között.

A stuttgarti rendőrség abban bízik, hogy egyszer kimozdul a Krim-félszigetről, és egy olyan, Németországgal érvényes kiadatási szerződéssel rendelkező országba utazik majd, ekkor végre vádat emelhetnek majd ellene.

Sajnos igen ritka, hogy valódi nagyhalak letartóztatására is sor kerüljön. Bár időnként történnek kisebb súlyú őrizetbevételek, sokszor csak a közvetlen végrehajtók, egyszerű közreműködők akadnak fenn a rostán.

Az október 17-i REvil szerver lelövésekor például az egyik vezetőjük, 0_neday idejében észlelte az ellenük indított akciót, azonnal felismerte a veszélyt, és nyomban háttérbe vonult az XSS fórumbeli posztja után. Várhatóan Nikolay K is lesz annyira óvatos, hogy ezek után esze ágában sem lesz egyhamar elhagyni Oroszország területét.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROTFL Manó 2021.11.03. 20:22:07

Az válTságdíj, nem válságíj!

Ráadásul a hibás címet a Zindex főoldala is átvette.

(A válságdíjjat a FED költi el...)

:-D
süti beállítások módosítása