5.2 milliárd netező 1 perce

2021. december 13. 13:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Évről évre rendszeresen követjük azokat az izgalmas statisztikákat, amelyeket a DOMO ad ki Data Never Sleeps címmel. Az idei legfrissebb adatok arról is tanúskodnak, hogy a törvényszerű szokásos kiszámítható emelkedések mellett a pandémia hova csatornázott be kiugró növekedéseket.

Először is azt kell megállapítsuk, a készítők sokat dolgoznak azon, hogy minél nehezebben lehessen összehasonlítani a korábbi verziók adatait az aktuálissal.

Ez sokkal többet jelent, mint új szolgáltatók vagy szolgáltatások felbukkanása, inkább valamilyen Murphy törvényes szabályszerűséget követve ("A méreteket mindig a legkevésbé használható mérték egységekben adják meg. A sebességet például öl per miatyánkban.") csak arra az egy verziójú ábrára érvényes egyedi, a későbbiekkel már összehasonlíthatatlan mértékegységű adat szerepeltetését jelenti.

A szükséges, de nem elégséges zsörtölődés után nézzük akkor az új adatokat. A teljes és részleges lezárás, a homeoffice alaposan felforgatta a szokásainkat, kezdve mondjuk az online konferenciázással, az MS Teams, Cisco Webex, Zoom, és hasonló alkalmazások segítségével történő rendszeres kapcsolattartásra, ebben biztosan történt növekedés: 2020-ban 60 másodperc alatt 208 ezer résztvevő, míg 2021-ben egy perc leforgása alatt 856 perc webinar zajlott világszerte ;-)

Ami még Zoom ügyben viszont még fontos, a korábbi rengeteg biztonsági incidens miatt azóta az üzemeltetők már sokat faragtak a biztonságon, többek közt legutóbb az automatikus frissítési lehetőséget hegesztették bele.

YouTube fronton is komoly emelkedés következett be, mára 694 ezer óra anyagot közvetít a platform percenként.

De jól látható a fejlődés abból a párhuzamból is, hogy míg 2020-ban percenként 2704-en telepítették fel a TikTokot, úgy 2021-ben már 167 millió videót néztek az egységnyi 60 szekundum alatt. Kis lépés ez ugyan egy embernek, ám nagy lépés az emberiségnek és az egymással könnyen összevethető statisztikáknak ;-)

Hideg fejjel még pár nagy volumenű érték a 9.0-ás kimutatásból, mi történik a neten 1 perc alatt: 575 ezer Twitter poszt, 283 ezer USD elköltése az Amazon áruházban, 240 ezer kép megosztása a Facebook illetve Meta univerzumában, 5.7 millió Google keresés, 668 ezer Discord üzenet küldése, 2 millió Snapchat üzenet, és 100 ezer felhasználó csatlakozása a Teams rendszerére.

Az emberiség 65%-a online van, és a fenti elérések jelentős része már mobileszközökről történik a Statista adatai szerint. A 2022-es évre is legalább hasonló mértékű növekedést prognosztizálnak a szakértők.

Végezetül pillantsunk rá az AV Test weboldalra, mekkora az egyedi kártékony kódok számossága ezen a fagyos decemberi napon. Ez a december 12-i napon 1 milliárd 306 millió volt. A haveibeenpwned.com weboldal tanúsága szerint pedig 11.7 milliárd kiszivárgott belépési adat került illetéktelen kezekbe.

Mind az egyperces számok, mind ezek az kártékony támadásokkal kapcsolatos értékek jelzik, hogy jövőre is sok teendőnk lesz még az internetes biztonság javítása területén.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása