VPN-t a VPN boltból

2022. augusztus 05. 12:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Virtuális magánhálózatok: mik az előnyei, mire használhatjuk? Íme a leggyakoribb kérdések a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára. Az általunk meglátogatott weboldalak, költéseink, tartózkodási helyünk és az, hogy milyen bankkártyával fizetünk, csak néhány azok közül az információk közül, amelyeket mások gyűjtenek és pénzzé tehetnek. Háborús helyzetben a veszély még ennél is sokkal nagyobb: az adatokkal olyan módon élhetnek vissza, ami a virtuális és valós életünkre nézve is káros lehet.

Az ukrajnai háború kezdete óta a virtuális magánhálózatok (VPN megoldások) iránti kereslet Ukrajnában és Oroszországban is több száz százalékkal megugrott. Az ESET kutatói összegyűjtötték a VPN-ekkel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket, és bemutatják miben nyújthatnak védelmet számunkra az online tevékenységeink során.

A VPN-re úgy is gondolhatunk, mint az IP-címünk láthatatlanná tévő eszközére, amely áthelyezi a kapcsolatot egy általunk kiválasztott országban működő szerverre, és egy onnan származó IP-címet mutat. Egyfajta védőrétegként működik, titkosítja az összes adatot, amely áthalad rajta, és erősíti az online adatvédelmet. A felhasználók adatai, tartózkodási helye és böngészési előzményei elérhetetlenek lesznek bárki számára, aki megpróbálja azonosítani és nyomon követni azokat. Egy nyilvános Wi-Fi használatakor sokkal kevésbé biztonságos hálózathoz csatlakozunk, ami tökéletes lehetőséget ad a hackerek számára, hogy illetéktelenül hozzáférést nyerjenek más felhasználók eszközeihez.

A VPN biztosítja, hogy a kapcsolatunk titkosított és védett legyen a támadókkal szemben, akik a személyes adatainkra, jelszavainkra vagy banki adatainkra vadásznak. Otthon a legtöbb ember úgy gondolhatja, biztonságos hálózatot használ, de ez nem feltétlenül van mindig így. Egyáltalán nem biztos, hogy az otthoni hálózati jelszó biztonságos, és azt sem tudhatjuk, hogy feltörték-e hálózati eszközünket vagy kiszivárgott-e a jelszavunk egy korábbi adatszivárgás során.

Mik a VPN használat előnyei?

- Védi a személyes adatokat. Megosztott adatainkat az általunk választott országban lévő szervereken tárolják, így azok nem hozhatók kapcsolatba velünk. A legitim VPN-szolgáltatások nem rögzítik a keresési előzményeket, amely különösen fontos, ha valaki olyan országban él, ahol korlátozott a szólás- és sajtószabadság.

- Elrejti a böngészési információkat. A VPN segítségével rejtve marad IP-címünk a webhelyek és alkalmazások elől. A közösségi médiaplatformok előtt viszont nem titkolózhatunk, ha be vagyunk jelentkezve fiókjainkba – vagyis ott a VPN nem képes teljes anonimitást biztosítani a felhasználóknak.

- Lehetővé teszi a blokkolt weboldalak elérését. Ha egy weboldal nem érhető el lakóhelyünkön – a BBC például blokkolva van Oroszországban –, bizonyos korlátozásokat megkerülhetünk, a VPN használatával ugyanis úgy működik az internetkapcsolatunk, mintha egy másik országban lennénk.

- Több tartalmat tesz elérhetővé a streaming platformokon. Miután IP-címünk földrajzilag egy adott helyen van, a VPN segítségével olyan műsorokat is láthatunk, amely a platformon korlátozások miatt elvileg csak más területi régiókban lenne elérhető.

- Végső soron pénzt takaríthat meg, mivel sok online kereskedő a magasabb jövedelmű régiókban megemeli a helyi területi árait.

Elegendő-e a VPN a magánélet védelméhez? Kiberbiztonsági szakértők szerint önmagában természetesen nem elegendő, de hasznos, néha egyenesen nélkülözhetetlen kiegészítő számos adatvédelmi és biztonsági aggályra.

Jó pár vállalat kínál VPN megoldásokat, vagyis választhatunk az igényeinknek megfelelőt, ám fontos néhány szempontot mérlegelni a VPN kiválasztása előtt. Például ha a szolgáltató ígérete ellenére mégis mindent naplóz, és közben szemérmetlenül eladja harmadik félnek az adatainkat, akkor a vélt biztonságunknak annyi.

- A kapcsolat egy másik szerverre történő átirányítása miatt az internet sebessége lassabb lehet. A szolgáltatók különböző maximális sebességgel rendelkező szervereket kínálnak, a gyorsabb jobb, és általában nem ingyenes. Használatuk pénzbe kerül, viszont érdemes rájuk költeni, pl. ExpressVPN, NordVPN, Surfshark NET, stb.

- A vállalatok székhelyei különböző országokban találhatóak, és az adott ország adatvédelmi követelményeitől függően eltérő szabályokat és törvényeket követnek. Nem minden VPN-t kínáló vállalat olyan megbízható, mint amilyennek látszik.

- A VPN-t használni néhány országban kifejezetten illegális, főként olyan államokban, ahol erre lenne szükség a hírközlő médiát sújtó tiltó korlátozások megkerüléséhez. Bizonyos országokban ugyan nem illegális, de a kormányok titokban szisztematikusan próbálják megakadályozni a VPN szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

- Amennyiben a VPN használata közben bejelentkeztünk valamely közösségi média fiókunkba, onnantól tevékenységünk már nem marad rejtve az adott közösségi média platform előtt.

- Egyes VPN-ek az adatvédelemre, mások pedig az összetettebb biztonsági funkciókra helyezik a hangsúlyt. Semmilyen VPN sem nyújt teljes biztonságot, a vállalatok, az internetszolgáltatók és egyes kormányok pedig megpróbálhatják letiltani ezeket.

- Érdemes annak is utánajárni, hogy van-e az adott szolgáltatónál lehetőség anonim regisztrációra, pontosan mit naplóz a szolgáltató, és vajon eladja-e a felhasználói adatokat, böngészési előzményeket harmadik félnek, például hirdetőknek.

666

Hogyan használható profi módon a VPN? Minden eszközünkre VPN-t telepíteni, valamint azt állandóan ki- és bekapcsolni kivitelezhető, de elég körülményes. Ahelyett, hogy külön-külön csatlakoznánk, engedélyezhetjük a VPN opciót az otthoni routeren, amennyiben az kínál ilyen lehetőséget.

Ezáltal a hálózatunkhoz csatlakozó összes eszköz forgalma a VPN titkosított csatornáján keresztül halad át, így még az olyan eszközök is nagyobb biztonságban vannak, amelyek nem támogatják az alkalmazásokat. Igaz, ez a módszer kevésbé felhasználóbarát, de a szolgáltatók el tudják magyarázni, hogyan telepíthetjük a VPN-t, amelynek használata nagyobb biztonságot kínál.

777

Tényleg szükség van VPN-re? Olyan világban élünk, ahol nem árt azzal tisztában lennünk, hogy adataink értékesek a vállalatok számára, akik minél részletesebb információkat akarnak szerezni az érdeklődési körünkről, valamint tartózkodási helyünkről, amennyire azt az algoritmusok csak lehetővé teszik.

Ugyanakkor a VPN-ek adataink nagyobb védelmén túlmenően biztonságosabbá tehetik a konfliktus sújtotta régiókban élők digitális életét is. A virtuális magánhálózatok ablakot nyitnak a világra azoknak, akik olyan kevésbé szerencsés régiókban élnek, ahol a szabad hozzáférést a politika vagy a technológia megakadályozza.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása