Azonnali frissítés szükséges a fiók aktiválásához!

2023. április 26. 10:52 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Vagy mégsem? - tehetnénk fel stílszerűen a kérdést az aktuálisan érkezett e-mailben érkező figyelmeztetés kapcsán. Nem tudni, hogy az újabb gyenge próbálkozást segítette-e valamilyen módon a mesterséges intelligencia is, vagy mindösszesen csak a hagyományos természetes módozatán csúszott ennyire félre.

A napokban érkezett az a magyar nyelvű spam üzenet, amely az ékezeteket tekintve ugyan nem szenved csorbát, ám a megfogalmazása olyan, mintha bezárták volna egy cellába Fülig Jimmyt, Török Szultánt, Tuskó Hopkinst és Csülök nevű kollégájukat, hogy addig ki se engedjék őket, amíg egy banki biztonsági figyelmeztetésnek látszó irományt ki nem csúsztatnak az ajtó rése alatt.

A látszólagos közös munkának aztán szemmel láthatólag meg is lett az alant látható zamatos gyümölcse.

A megszólítás is "priceless", mintha csak az IKEA áruházban járnánk, spontán tegezve azt írja: "Helló". Érdemes végigfutni a szöveget, amiben egyrészt arra hivatkoznak, hogy ez az állítólagos frissítés éppen a csalások védelmét és megelőzését szolgálja, ez önmagában LOL.

De van benne szokásos ijesztgetés, sürgetés fordulati elem is: "Egyes funkciók a frissítés alkalmazásáig felfüggesztésre kerülnek.", magyarán aki nem tölti le, az önmagára vessen, ha emiatt aztán blokkolják a számláját, így járt.

Roppant vicces rész az is, hogy a bűnözők által mellékelt link állítólag a "2023. decemberi biztonsági és minőségi összesítő frissítés", pedig még mindössze csak április van, még ha a középhőmérséklet hagy is némi kívánnivalót maga után így a második tavaszi hónap vége felé járva.

A levél aláírása sincs túlspirázva: "Üdvözlettel, OTPBank", ahogyan a feladó címének elmaszkírozására sem fordítottak túl nagy energiát - gyakorlatilag semmit: "otpteam KUKAC colortheoryksa PONT com". Ugye milyen eredetinek, hitelesnek és autentikusnak látszik, hát ezt tutira a bank küldhette ;-). A kattintható linket viszont időközben villámgyorsan lelőtték, így a hasonmás adathalász weboldalt már nem volt lehetőségünk meglátogatni.

Érdekességképpen még rákereshetünk e-mail trace segítségével a feladóra, amiből az derül ki, hogy Franciaországból, egyenesen Párizs környékéről küldhették azt.

Mivel ma már sajnos tucatjával érkeznek a hasonló adathalász és egyéb átverések, csalások postai, csomagküldői és egyéb kitalált fedőtörténetekkel, remélhetjük, ha csak nem vett erőt rajtunk a biztonsági fásultság némi nemű tavaszi fáradtsággal párosulva, úgy ezeket biztonságtudatosan már mindenki élből törli, és az ilyen kísérlet maximum félmosolyt csal a felhasználók arcára.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása