Magilla a vasfüggöny mögött

2008. július 09. 16:49 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Magilla Gorilla lesre indulunk, és bár felkészültünk a nehézségekre, lesznek nem várt buktatók, de annyit már most elárulhatunk, végül happy enddel zárul a történet. Úgy látszik, a ki veszi, ki viszi kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz. És hogy mi köze ennek a számítógépes biztonsághoz? Több szálon is lesz kapcsolat, ezt előre megígérhetjük.

Sajnos vagy hál' Istennek, korom miatt (a negyvennyolcadikat taposom) még emlékszem, sőt szeretettel emlékszem az olyan régi klasszikus rajzfilemkre, mint a Foxi Maxi, Maci Laci, Rugóláb Seriff vagy Magilla Gorilla. Akkoriban még 40 filléres zsemle, kötelező iskolaköpeny hozzá rövid haj, a trafikban szálra árusított cigi, és még fekete-fehér TV volt, rendszeres hétfői adásszünettel, ezért a gyerekfejjel nézett sorozatok megőrzése szóba sem jöhetett. A jó tíz évvel későbbi ismétlésről pedig - bár már méregdrágán megjelentek az első videomagnók -  sikerült lemaradnom, hogy közben katonazubbonyban hazafiasan fogkefével moshassam fel a laktanyában a lépcsőházat Zalaegerszegen.

Az elveszett fogkefe keresése ;-)

A rajzfilmek szeretete nem csökkent, később aztán kapott egy weboldalt is - amit azóta is jól elhanyagoltam, viszont szépen megőrizte a legnagyobb kedvencek, kb. 300 film 4000 feletti képét, ahol a HTML kódot még Clipper'87 programjaim segítségével generáltam automatikusan. Sokszor próbálkoztam epizódokat letölteni YouTube és egyéb oldalakról, de nem is nagyon volt - pláne a teljes gyűjtemény -, és a minősége is sokszor csapnivaló volt: vagy Pixel Péter hancúrozott a képen (értsd gyatra felbontású minőség), vagy spanyolul ment a szöveg angol helyett, ami számomra valahogy kevésbbé szórakoztató :-(

Amerikai-e vagy?

Végül sikerült egy olyan oldalt találni, ahol fent volt a tartalom, de ekkor jött az arculcsapás: csak a piszkos kapitalisták gülü szemeinek ;-) engedélyezik ezt, Kelet-Európa nem nézheti. Kellene valami eszköz, amivel IP címet lehetne váltani. Igyekeztem minden furmányt bevetni, néztem Torpark mögül, kipróbáltam a ProxySelt, keresgéltem nyitott, amerikai egyetemek proxy címeit és állítgattam hosszan a böngészőt, plugin hegyeket próbáltam ki, és igen, sikerült a működést eszméletlenül lelassítani, viszont makacsul csak jött az alábbi üzenet: Az ön területén ez a műsor nem engedélyezett.

Win és Linux juzereknek jól jöhet

B tervként a júliusi Chip magazinban is vázolt HotSpotShield programját szemeltem ki, igaz ez csak Windows és Mac platformon elérhető. A telepítés elején igyekeztem nem belefutni kéretlen ikonháttér, képernyővédő, etc. programokba, amiből majd egy tucat tolakodna a gépre, így a HSS kivételével mindenre nemet nyomtam, és indult a rendszer. AOL videó oldal beizzít, Magilla hivogatás ezerrel, de óh minő fájdalom, szanzsén beintenek nekünk ismét. Azért a program nem teljesen haszontalan, csak éppen nekünk most nem segített. Akik a Lost, a 24, vagy egyéb mostani népszerű sorozatokra gerjednek, azok a HotSpotShield segítségével Magyarországról is meg tudják nézni az epizódokat például a hulu.com oldalon. Ennek ellenére egy hideg sört fel tudok ajánlani annak, aki ezt az AOL videó kérdést mégis megtrükközné valahogy a jövőben ;-)

Itt is lehet tesztelni, hogy minek látszunk

A nem működő torrent linkek böngészése után következik az Amazon webáruház, minden könyvek és filmek anyja. Oppsz, és tadaaam, kapható is a termék :-) Az ára pedig egyenesen hihetetlen, ötezer valahányszáz forint (40 USD) a négy azaz négy darab DVD lemezt tartalmazó teljes kollekció ára, amiben már a tengeren túli postázás díja is bennefoglaltatik. Gyors közvélemény kutatás a baráti körben, vásárolt-e már valaki innen, de még sajna nem. Hát akkor kalandra, illetve biztonságos internetes vásárlásra fel!

Virtuális kártya a virtuális térhez

Ehhez természetesen nem szeretnénk az "igazi" dombornyomott bankkártyánkat veszélynek kitenni, ehelyett igényelünk egy külön virtuális webkártyát. Ennek az az előnye, hogy csak annyi pénz van rajta, amennyit mi előtte ráteszünk, így nem tudnak túlvonni, ellopni, stb. Vásárlás előtt 1 perccel odautalok, megeszi, elfogadja, és ennek a papírkártyának a számát bátran begépelem akárhová, így meg van a tiszta, száraz, biztonságos érzés.

Itt kérünk elnézést a csapnivaló képminőségért, telefonnal készült :-(

Azt már sokszor láttuk, hogy a bécsi út másik  végén (Commodore64, Gorenje, stb.) és az óceán túlpartján (USA, Japán pl. a Nikon, Canon, stb. fényképezőgépeknél) milyen óriási különbség van az áraknál. Sokan emiatt vásárolnak inkább külföldi webáruházban, de néha van olyan eset is, amikor valami ritkaságot, máshol nem kapható terméket keresünk, mint jelen esetben, akkor pedig muszáj szétnézni a nagyvilágban.

Megrendel, átvesz, örül

A regisztráció sima ügynek mutatkozik, a belépés természetesen SSL felületen zajlik, amit ha akarunk, az SSL Blacklist pluginnel is csekkolhatunk. A tanúsítvány valódinak és érvényesnek látszik, az utolsó akadály is elhárulni látszik a Magilla felé vezető úton. A június 20-án feladott rendelés körülbelül 3 hét alatt, gondosan és alaposan csomagolva, sértetlenül szépen megérkezett. A mutatvány közben pedig a weboldalon végig lehetett követni, hol tart éppen a folyamat: rendelés feldolgozása, csomagolás, szállítás.

Remélem, a mai könnyfakasztó retro feeling emlékek mellett azért sikerült némi nemű hasznos és a gyakorlatban mások által is használható információkkal szolgálni, vagy ha nem is, legalább szórakoztató volt :-)

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ficcske 2009.07.10. 13:40:55

ezek a rajzfilmek nagyon jók voltak annakidajén.
Volt az RTL klubon nem olyan rég egy rajzfilm csak sajnos a címét nem tudom. Dinós rajzfilm volt. Mutáns dinókrol szólt.

ficcske 2009.07.10. 13:51:00

Ha valaki tudja a címét akkor, írja meg a címét magyarul és angolul.

titan 2010.05.04. 12:40:51

Nemtom azóta nézegetted-e, de az AOL átállt Jútúbra, és nekem trükközés nélkül lejátszotta a keresettet (az izzítós linkre kattintottam előtte)
süti beállítások módosítása