Kényelem VS biztonság

2008. szeptember 17. 13:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

E két ősi kategória örök, antagonisztikus ellentétben áll egymással, de komoly bajok jobbára akkor vannak, ha valahol a kényelem túlságosan nagy teret nyer, és kiplakátolják, vagy a retinájukba tetováltatják a "Lustaság fél egészség" szlogent.

A "felhasználó" ahol tud, lazít, könnyít, postit-re jelszót irkál, idegennek telefonban megad, stb. Egy friss felmérés szerint folyamatosan emelkednek a begépelt jelszót kiváltó ujjlenyomat olvasóval felszerelt számítógépek eladása. Mind az asztali, mind a noteszgépek között nagy népszerűségnek örvendenek az ilyen darabok, a május és július közti időszakban kb. 90 százalékban emelkedett ezek értékesítési aránya.

A biztonsági program kiválasztásánál utánanézni, rákeresni, nyomozni, olvasni, ismerősnél rákérdezni persze fáradtságosabb, mint a készségesen ablakban felajánlkozó hamis, kártevőket terjesztő WinAntivirus 2008 ajánlatát elfogadni, még ha a kattintónak fogalma sincs mi ez, de "biztos jó". Ebből folyamatosan jönnek az egyre újabb csali változatok Windows AntiVirus, AntiVirus Lab 2009 neveken, sőt újabban a kémprogramellenes harc jegyében már Antispyware Pro XP és WinAntispyware 2008 néven is előbukkant.

Muszáj lenne az átlagfelhasználónak is valamennyire képbe kerülnie, és az alapvető óvatosságot, jártasságot elsajátítania, jó lenne, ha vágyna a nagyobb biztonságra - akár a kényelem rovására - ehhez pedig a legjobb útravaló a blog tanulságos jelmondata is lehetne egyben: "A gravitáció nemismerete nem mentesít a zuhanás alól".

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gothmog 2008.10.21. 21:33:31

Na ja, nézd meg az internet szolgáltatók hirdetéseit. "Csak bedugod, és már szörfözhetsz is" Az ilyenek gépeiből lesz öt percen belül zombi. Senki nem szól a veszélyekről, minek is...
Emiatt a win anti-sokfélenevű aljasság miatt az elmúlt hetekben kb. tíz ilyen júzer only típusú ismerősöm gépét kellett újratelepíteni. (eleinte volt néhány hiábavaló irtási próbálkozásom)
Az én megoldásom xp install integrált sp3-al (nlite-al készül), zone alarm free, avg free, +spybot. (van benne egy ilyen immunize funkció, nem tudom, mennyit ér, de ártani nem árt). Böngészésre Firefox. Levelezésre Thunderbird. -és ezek után dugjuk rá a netre a gépet. Majd update avg, windows. Mellétűzve egy kis magyarázat, hogy mi miért jó, és miért fontos. Zonealarmot kicsit magyarázni kell. Ez eddig még egy fillér plusz pénzbe nem kerül. De mennyivel jobb így mintha meztelen seggel, meg ie6-al netezne a kezdő júzer.
süti beállítások módosítása