Aki keres, az talál

2008. október 02. 11:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A mai internetes világban még egy műszaki antitalentumnak sem okoz gondot, hogy valamit megtaláljon. Ha például egy szoftvert szeretnénk letölteni, weblapok, FTP tárhelyek valamint torrent oldalak százai állnak haptákban.

Biztosan sokan ismerik azt a szokást, amikor a kártevő terjesztők elgépelésre számítva tucatjával foglalják le a bankok, hivatalok, pénzintézetek, intézmenyek neveihez megtévesztően hasonló, 1-2 betű eltéréssel rendelkező domaineket. Ez esetben éppen a tévesztésre, elütésre, hibára építenek, de mint a hiba, mint a véletlen csodás eszköze, sokszor értékes felfedezésekre is vezet, ehhez elég egy tábla csokit vinni a laborba, majd felfedezni a mikrosütőt ;-)

Szóval az elgépelés játszotta itt is a főszerepet - és bár egy ehhez hasonlatos esetről már értekeztünk egyszer - annyira vicces, és talán elgondkodtató is egyben, hogy nem bírtuk ki ráadás nélkül a témában :-)

Ezúttal az Extratorrent nevű kereső borzolta fel a kedélyünket, éppen egy kártékony szoftvert próbáltunk felkutatni, és a mellégépelés ellenére mégis azt jelezte, hogy megtalálta. Nocsak, vérszemet kapva rögvest közelebbhúzodtunk a monitorhoz és válogatott eszeveszett baromságokat kezdünk a keresőmezőbe írni, de nem volt olyan, ami meg ne lett volna az Extra torrent gyűjteményében. "Anyád hogy van V:100.100" - ez is meg van neki, még hozzá CD rippelt változatban is, sőt keygen is van hozzá. Most vagy eljött a Kánaán, vagy valaki szórakozik velünk. Nosza vigyünk hát végig egy teljes keresést, talán nem tévedünk nagyot, ha a következő nevű szoftvert vélelmezhetően még éppen nem fejlesztették ki ;-)

Mégis ott van a polcon, mi ezúttal a full verzióra gerjedünk, hátha freeware és ingyen adják, nem piszkoljuk be a kezünket holmi keygenekkel ;-)

Érdekes módon a keresett dolog többek Korda György Aranyalbumán, és Kurtág György MP3-as gyűjtemény csomagjában is szerepel, hát akkor hajrá előre, zsetonunkat ezúttal az Aranyalbum mellett tesszük le, bár szívünkben erős a kétely, hogy keresésünk tárgya a csomagban vajha benne lesz.

A végkifejlet persze a szokásos kamuzás, random terheltségű szerverek a nagyvilágban - Párizs, Róma, NewYork, London, stb. Azért kiválasztunk egy kevésbbé foglaltat, játsszuk végig a játékot, értjük mi a tréfát (csak nem szeretjük ;-) Egyébként bármelyi ág, bármelyik tételét, bármelyik letöltési szerveren kiválaszva ugyanazt az eredményt kapjuk. Kicsit olyan, mint a kurblit megtekerve a Celeb Carrier Creator program.

El is indul a letöltési procedúra, mennek az animációk, már szinte célbaértünk, hogy boldog "Baromarcú féllábú bárgyú puputeve" tulajdonosok lehessünk, amikor egyszercsak váratlanul...

... hibaüzenet jöve elénk: Csak regisztrált juzer uraknak only, egyszerű látogatók kiméljenek. Vigasztalhatatlanok vagyunk, szomorkás félmosollyal orcánkon törölgetjük a mély csalódás okozta krokodilkönnyeinket, hüp-hüp, köszönjük Emese.

Mellesleg, hogy a jog eszközeivel mit lehet egy ilyen csaló oldallal tenni, gőzöm sincs, de talán ott is meg lehetne próbálni valamit ügyködni. És itt jönne a mondanivaló lényege. A kártevők nagy része már ma is ellenőrizetlen programcsomagokkal, letöltésekkel terjed, mi magunk telepítjük, és a trójai trükkök idővel kedveltek lettek/lesznek az alternatív platformokon is (Mac, Linux, iPhones, stb.) Ha van elég balek, aki nem létező kodeket installál, hogy lásson valami érdekes mozit, előbb-utóbb szeretne majd ingyen játékot, okos utilityt, akármit, és bőszen kattint, letölt, telepít bármit.

És talán hamarosan lesz majd olyan letöltési oldal - láthatjuk, hogy a Mybittorrent mellett egyre több ilyen idióta minden keresést látszólag alázatosan kiszolgáló weblap keletkezik -, ahol nem a fityiszt fogják mutogatni, és mélyen szánalmas "members only" riogatással elhessegetni bennünket, hanem kedvesen fel is ajánlanak bármilyen (létező vagy nem létező) szoftver nevében egy letöltést, amit aztán lefuttatva érkeznek majd a kártevők rogyásig a naív felhasználók gépeire.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WUT (törölt) 2008.10.19. 11:33:12

azaz: a lemezcégek, filmstúdiók, szoftvergyártók, és (mostanában már) a könyvkiadók legnagyobb problémáját, a mindent illegálisan letöltögető, torrent-hálózatokat tömegesen használó fogyasztókat idővel, fokozatosan el fogja rettenteni az a sok szemét, ami a gépükre kerül..

eleve mindennel szemben gyanakodni kell, ami "ingyen" kínálja magát. semmi sincs ingyen.
süti beállítások módosítása