A minden gyanú felett álló megbízható feladó

2008. december 03. 09:34 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy mondás szerint az anyanyelv legszebb szava a saját nevünk, és mértéktelenül meg is tudunk sértődni, ha valaki ezt esetleg elvéti, netán elfelejti. Nos, e gondolatmenet medrében megszületett a spamküldés egy újabb fejezete.

Utáljuk John Boltont, Jereimias Smitht? Nem hisszük el, hogy Jackie Hurley igazi levelet küld nekünk? Még Marilyn Allard is kiveri nálunk a biztosítékot, mint üzenetforrás? Akkor ideje mással próbálkozni. Ezt belátva egy idő után érkeztek is a valamilyen Administrator (Natalia :-) nevében jövő üzenetek. Ugyan ki gyanakodna egy igazi hiteles, korrekt és egységes, tévedést kizáró Administratortól kapott levél miatt? Ki merészelne kételkedni annyira, hogy ne nyissa meg azonnal, gyanakvás nélkül?! Aztán később valamilyen fel sem adott küldemény ügyében jelentkező Admin, Support, stb. ügyintézőtől kaptunk levelet, jött meg sem rendelt hírszolgáltatás keretében "Urgent News" címkével ellátott hírlevél, és még azt a furmányt is bevetették, hogy "Mail Delivery Status Notification" címkével is érkezhessen levél - vagyis látszólag általunk korábban küldött, de valamilyen címzési probléma miatt visszapattanó saját üzenet - benne sokszor kártevővel kattintható linkkel.

Ezúttal megtalálták a világ legmegbízhatóbb levélküldőjét, akiben álmunkban sem kételkednénk: Én, azaz mi magunk vagyunk azok, legalábbis látszólag. Az érkező spam levelekben ugyan hébe-hóba előfordul még egy két Gulliver, Joachim, Roxie, de a többség mi vagyunk. Szűrjük is ki gyorsan ;-) A már több napja megfigyelhető folyamat semmiképp nem véletlen, a folyamatos kísérletezés bizonyítéka a rossz oldalon. Jól érzékelhető, hogy több mint elegendő számú Öveges professzor mentalitású fejlesztő töri náluk a fejét "Mi lenne, ha..." típusú kérdésekkel a számítógépe előtt.

A "magunk által küldött" ;-) üzenetek tartalma természetesen már egyértelműsíti a helyzetet, ott már többnyire a fenti paneleket találjuk: nem létező hibaüzenet az el nem küldött levelünkről, értesítést a sosem rendelt árucikkünkről, etc. Talán nem tévedünk nagyot, hogy sajnos ebből is meg lesz az az öt százaléknyi kattintás, ami miatt megéri kéretlen a reklámlevél, a kémprogram és egyéb kártevőterjesztőknek az ilyen megtévesztéseket alkalmazni.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2008.12.03. 10:28:27

szerintem kipécéztek téged, vagy tényleg te küldöd :)
nekem még soha nem jött ilyen.

jattila 2008.12.03. 17:35:37

rendszeresen kapok ilyet
süti beállítások módosítása