Adatvesztés - ezúttal vírus nélkül

2009. január 19. 15:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az adatvesztés réme nem csak a klasszikus biztonsággal összefüggően jelentkezhet, ide tartozik a véletlen törlés, illetve formatálás is. A kártevők is folyamatosan veszélyeztetik az állományainkat: letörlik, ellopják, elkódolják, illetékteleneknek továbbítják, stb. Mostani esetünkben azonban nincs szó kártevőről, egy bizonyos Seagate merevlemez széria firmware hibája okozott komoly fejfájást számos felhasználónak.

A hírek szerint több típus is érintve lehet, köztük az 1 TB kapacitású Barracuda winchester is, illetve még további más, 2008 decemberében gyártott modell, például DiamondMax 22,  Barracuda ES.2 SATA illetve SV35. A felhasználók lassulásra, lefagyásra, egyes esetekben pedig adatvesztésre panaszkodtak. Ez a használt operációs rendszertől függetlenül jelentkező probléma volt, Vistások éppúgy voltak az áldozatok között, mint a Linux illetve OS X juzerek. Bár a felhasználói panaszok számos esetben sérült, elveszett, elérhetetlen adatokat jelentettek, a gyártó szerint nem léphetett fel adatvesztés a firmware hiba folytán.

Mindenesetre a Seagate egy telefonszámot bocsátott a bajbajutottak megsegítésére, valamint emailen is várja a pontos típusszám, gyáriszám és firmware verzió megjelölésével a hibajelentéseket. Igéretük szerint az adatvesztéses esetekben segítséget fognak nyújtani az ügyfeleknek (ezek szerint elismerik, hogy mégis van?!), a továbbiakban pedig az azonnali firmware frissítést tanácsolják, ami megoldja a jövőbeni problémákat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az adatmentés fontosságát, azonban egy dolog itt is felvetődik (mint ahogy a hóekevezetők hogyan jutnak el reggel a munkahelyükre; vagy ha a repülőgép feketedoboza mindent kibír, miért nem készítik az egész gépet ebből az anyagból; illetve ha a macska mindig talpra esik, és ha a vajas kenyér mindig a vajas felére esik, akkor egy macska a hátára kötött vajaskenyérrel melyik oldalán landol majd a földön? gondolatmenetek nyomán) mi van, ha valaki a mentését éppen pont egy Seagate Barracuda 1 TB merevlemezre végezte?

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása