Valentin napi kártevők

2009. február 11. 11:17 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A vírusok készítői minden alkalmat megragadnak, hogy az elkészített kártevőket eljuttassák a gyanútlan áldozatok gépeire. A Bálint nap újabb lehetőséget jelent nekik, számunkra pedig azt, hogy jobb, ha óvatosan nyitjuk meg az aranyos kiskutyás üdvözlőlapokat.

Néhány nappal Bálint nap előtt már megjelent a Win32/Waledac féreg egy újabb variánsa, mely az elektronikus üdvözlőlapok növekvő népszerűségét használja ki. Ha arról kapunk e-mailt, hogy valaki elektronikus üdvözlőlapot küldött számunkra, és a levél törzsében egy link szerepel, melyre rákattintva megtekinthetjük a képeslapot, érdemes gyanakodnunk. A vírusok készítői most ugyanis éppen így próbálják megfertőzni számítógépeinket.

Akár a képeslapra mutató link, akár az ajánlott ingyenes Valentin napi üdvözlőkártya-készítő linkje mutathat olyan fertőzött állományra (például: mylove.exe), melynek letöltése, lefuttatása vírust juttat komputerünkre. Még akkor is érdemes gyanakodnunk, ha az eredeti e-mailt valóban ismerőstől kaptuk, hiszen az ő számítógépe is fertőzött lehet. Ha pedig ezeket a kiskutyákat látjuk, szinte biztosan a vírussal van dolgunk.

A most terjedő Win32/Waledac féreg nem ismeretlen a vírusvédelemmel foglalkozó cégek számára, hiszen korábbi változatai is rendre hasonló technikával igyekeztek terjedni. Ha a vírus sikeresen megfertőzi a számítógépet, akkor egy rendszerbejegyzés segítségével arról is gondoskodik, hogy minden Windows indítás után lefusson a kódja, majd különféle weboldalakról további kártékony komponenseket próbál letölteni.

"A bűnözők anyagi lehetőségeit és kreativitását mutatja, hogy már hetekkel ezelőtt tucatjával foglalták le a Bálint naphoz kötődő domainneveket, melyeket feltehetően mindössze néhány napig akarnak használni" - emelte ki Csiszér Béla, a NOD32 vírusirtót forgalmazó Sicontact Kft. ügyvezetője.

A megfelelő védekezéshez elengedhetetlen a frissített vírusirtó használata, de a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a következő egy hétben mindenképpen érdemes gyanakvóbbnak lennünk az elektronikus képeslapokkal kapcsolatban. Aki igazán szeret, az majd átölel minket, vagy ha esetleg távol van tőlünk, akkor felhív bennünket telefonon vagy küld egy hagyományos emailt ;-)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása