Humán-e vagy?

2009. április 09. 18:25 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Manapság, amikor a spamek és a kártevőket terjesztő e-mailek feladói john1638@yahoo.de, xhzgxzi@hotmail.com, és hasonlók, akkor ugye mindenkinek beugrik, hogy a rosszfiúk tömegesen és iparszerűen regisztrálnak kamu címeket, és tolják róla a kéretlen szemetet.

Ezt megakályozandó lenne az egyik eszköz az a bizonyos Captcha, amely a "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" azaz "teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére" szavak kezdőbetűi alapján kapta a nevét a keresztségben. A hullámzó betűk, a betűhatárokat összemosó megjelenítés, a betűtesten keresztülfutó vonalak, a színezett, illetve raszterezett háttér mind-mind amiatt kerültek a képbe, hogy az automatikus felismerést kizárva igazi hús-vér ember lehessen csak képes elolvasni ezeket a feliratokat. Elvileg. Mert furmányos és túlságosan ráérő emberek sikeresen kerülik meg technikailag a módszert, emiatt aztán a fejlesztők is ötletelnek még újabb és hatásosabb technikákon.

Talán az egyik sikeres próbálkozás lehet a már nem vadonatúj, de néhány helyen már élesben is felbukkanó úgynevezett 3D Captcha, amely nem OCR-ezhető betűket vagy számokat mutat eltorzítva - gyakran annyira kretén vonalvezetéssel, hogy a felhasználó is csak 2 sör és 3 unikum után képes kiolvasni azt ;-) - hanem például ábrákat jelenít meg, amelyeket az egér segítségével kell egy készletablakból kiválasztva megfelelő sorrendben az üres négyzetekbe bemozgatni és kattintással rögzíteni.

De az is egy izgalom lehet, ha a pálcika emberekből kell kirakni az este a székelyeknél népi csendélet figuráit szorgalmas egérkattintások közepette ;-) Az új eljárás elvileg újra feladja a leckét.

Nem szabad azonban lebecsülni az ellenfelet, amely már számtalanszor bizonyított, és azt se feledjük, a hadrendbe állított bérrabszolgák ellen ez a módszer egyáltalán nem véd meg.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása