Opera nyitány a botnetek felé?

2009. június 22. 20:38 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokak kedvence és méltán népszerű a multiplatformos (Win, Linux, Mac) Opera alternatív böngészője, amely ha nem is mondhat magáénak akkor tábort, mint a Firefox, de mindenképpen jelentős szereplő. Most az új tizes verzióval olyan újdonságokat készülnek bevezetni köztük az Opera Unite-tal, ami túlmutathat a készítők eredeti szándékain.

Jónéhány évvel ezelőtt Németországban a biztosítók az akkoriban még újdonságnak számító légzsákkal rendelkező autók biztosítási díját eleinte egy ideig magasabb összegben jelölték meg, mint a többi járművét. A furcsa döntés oka az volt, hogy zömmel fiatalokból álló bandák ráálltak a légzsákos autók rendszeres lopására, és azokkal pedig szándékosan falnak vagy fának hajtottak, és így gyűjtötték a "skalpokat": ki hányszor kockáztatott, ütközött és úszta meg ép bőrrel. A TV-ben később - bár az autógyáraknak ez nem volt különösebben jó reklám - pontosan emiatt bemutattak egy olyan balesetet, ahol nem nyílt ki a légzsák, és a sofőr meghalt. Ezzel is figyelmeztetni próbálták a felelőletlen autótolvajokat. Itt volt tehát egy eredetileg jó ötlet: baleset esetén a légzsák megmenti az életet, de volt egy ezzel ellentétes ötlet és másmilyen használat: szándékos adrenalin emelés, virtuskodás, a kis százaléknyi meghibásodást is beszámítva még akár az életük kockáztatásával is.

Megvan ez a fajta leleményesség a számítástechnikában is. Ha még emlékszünk a kártevők sokszor használnak ki olyan ritka, rejtett tulajdonságokat, funkciókat, amelyeket tervezőik eredetileg más célra szántak vagy nem is gondoltak rá. Említhetjük például a companion vírusokat, ahol a CEB szabály alapján az azonos nevű állomány akármi.bat, akármi.com és akármi.exe közül mindig a COM, majd az EXE és utána az BAT kiterjesztésű állomány próbál meg elindulni.

De amint azt a Vista esetében láthattuk, még egy egyszerű animált kurzor fájl is lehet a fertőzés forrása. Bármilyen zseniális újdonság is jelenik meg ugyanis manapság, a fejlesztőknek muszáj (lenne?) számot vetniük a "mire lehet ezt még (ki)használni" kérdéssel is, mielőtt még valakik előttük és helyettük teszik meg ugyanezt.

Olvashatjuk, hogy az új Opera hibrid p2p Unite funkciója képes webszerver futtatási lehetőséggel felruházni a böngészőt, ám ezzel nem csak nagyszerű lehetőségek nyílnak meg, mint például fotómegosztés, médialejátszó, chatszerver. Már az is jó kérdés, hogy a Windowshoz hasonlóan nem lesznek-e majd olyanok, akik tudtukon és akaratukon kívül megosztják majd a gépüket másokkal. De a legfontosabb talán mégis az, hogy a proxyn keresztül folyamatos fájlmegosztással bármilyen szándékú felhasználók is terjeszthetik a saját tartalmait, és ez akár kockázatos is lehet.

A még alfa fázisban lévő alkalmazás fejlesztői remélhetőleg méltányolják majd a biztonsági cégek ezirányú figyelmeztetéseit, addig is kíváncsian várjuk a végleges megjelenést, és hogy valóban beváltja-e a hozzáfűzött reményeket.

Aztán hogy valóban lesznek-e majd ilyen irányú próbálkozások, visszaélések a kártevőterjesztők részéről, nem tudjuk, de sejtjük, ezért addig is megtesszük a fogadásainkat tétre, helyre, befutóra.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közöd?? (törölt) 2009.07.04. 08:43:40

remélem lesz az operából unite nélküli változat, ha nem akkor számomra az opera halott

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2009.07.04. 15:21:53

úristen... a unite kivan kapcsolva nem fog bekapcsolni... Megint egy hozzáértő megírta ezt a barom cikket.. A unite nem működik ha nincs opera accountod. Be kell jelentkezni hogy veszélynek tedd ki magad .. nem hinném hogy pont az operaát fogják tamádani.. Nem értem hogy minek kell egyártalán számításba venni a tudatlanokat... azok nemhogy operát még a firefoxot se ismerik.. maradnak az ie6 nál

atomgoa 2009.07.04. 16:15:16

Nameless_nls@ soha nem lehet tudni...egy "tudatlan" számítógépén sok minden megtörténhet, akarata ellenére. én is várom a fejleményeket, opera használó vagyok, bár unite egyelőre nem mozgatta meg a fantáziámat.
süti beállítások módosítása