Még nem is létezik, de mi már letölthetjük

2009. augusztus 26. 19:25 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Korábban sokan úgy tekintettek a PDF állományra, mint abszolút megbízható és biztonságos formátumra - nos ez a helyzet mára gyökeresen megváltozott. Az Adobe Readertől sokan nem csak az olvasó lomhasága, nagy mérete, hanem ritka biztonsági frissítései miatt is elpártoltak, és választottak helyette alternatív olvasókat a Sumatra vagy éppen a FoxIt Reader személyében. De minden csapástól ez sem óv meg.

Természetesen jó választások ezek a kisebb, gyorsabb és biztonságosabb dokumentum olvasók, de persze arról szó sincs, hogy ezekben - ahogy bármi másban sem - ne lehetne kihasználható hibát keresni és találni. A mostani akció keretében kedves fele- és egész barátaink a Foxit Reader for Mac verziót ajánlgatják a nyájas érdeklődőknek, és ebben az a tény sem zavarja őket a legcsekélyebb mértékben sem, hogy a nevezett szoftver csak és kizárólag Windows, Windows Mobile illetve U3 / Desktop Linux alá van kifejlesztve. A nem lézető Mac változatra mutató link - tegye fel a  kezét, aki meglepődött, igen-igen, ott a második sorban :-) - hogy hogynem kártevőre bír mutatni. És igen, egy korábbi OS X alatt futó trójai programot rejt, ami néhány hónappal korábban még kodekletöltési trükkel próbálta meg a gyanútlan felhasználók gépét megfertőzni.

Az ilyen kodek letöltési megtévesztés és egyéb hamisított telepítési csomagok jelentik az egyetlen esélyt az OS X-en a kártevő terjesztőknek, a Windows-zal szemben ugyanis itt semmi nem fut le automatikusan, kénytelenek tehát a felhasználót valamilyen furmánnyal rávenni, ugyan legyen oly bátyánk, és telepítse már fel az általunk oly hőn kínált trójait.

Korábban már mi is beszámoltunk, hogy egy létező kémprogram-irtó nevét bitorolva egy másik ugyanúgy Spyware Terminátor nevű csalárd alkalmazás is feltűnt a színen kártevőket terjesztve, de az AVG vírusvédelmi cég programját is hamisították már, akárcsak a Flash Playert. Sajnos úgy tűnik, semmi nem szent, ha eredményt kell elérni, mindent megpróbálnak hamisítani. Ezért már most lehetne gondolkodni a majdan bevezetendő "hamisítás felismerési alapismeretek az általános iskola 3. osztályos tanulóinak" című tantárgy gerincén és szofisztikált törzsanyagán ;-)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2009.08.26. 11:40:21

Okulásul okular kde alatt más nem is kell.
A gép tévedhetetlen, az ember aki tervezi és használja nem.
süti beállítások módosítása