Népszerű a telefonos adathalászat

2009. augusztus 31. 19:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Folyamatosan nő a trükkös elkövetők által üzött vishing, vagyis telefonos adathalászat. Nem egyszerűen csak telefonálgatnak, hanem iparszerűen hamis call centereket üzemeltetnek a bűnözők.

Koreai áldozatok bejelentése alapján indítottak nyomozást Kínában, melynek során olyan elkövetőket kerestek, aki érzékeny információkat kíséreltek meg gyanútlan áldozatoktól megszerezni. Az akció keretében ezúttal 22 embert tartóztattak le, nyolc tajvani és 14 kínai-koreai állampolgárt. A csalók tisztviselőknek, banki alkalmazottaknak, rendőröknek adták ki magukat, és napi tíz órában véletlenszerű tárcsázással hívogattak koreai állampolgárokat, akiktől személyes adatokat, jelszavakat, banki accountokat próbáltak állítólagos ellenőrzés céljából bediktáltatni, illetve a begépeltetni.

A leleplezés sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy egy kínai-koreai titkosügynök beépült az adathalász maffiába, és a belülről megszerzett információk segítségével sikerült végül a társaság letartóztatása. A nyomozás kiderítette, jól szervezett bűnbandával volt dolguk. A profi bűnözők Dél-Kínában nem csak egyszerűen üzemeltettek egy ál callcentert, hanem magas fokon konspiráltak, lakásokat béreltek, amiket rendszeres időközönként cseréltek, hogy nehezítsék a felderítést. A munkát felosztották részlegeik között, így voltak, akik a telefonos hálózatért voltak felelősök, egy másik csapat a szükséges beszélgetési sémákat fejlesztette, míg egy harmadik brigád végezte e forgatókönyvek alapján a telemarketinges munkát a véletlenszerű számok tárcsázásával.

A csoport tagjai "munkájuk" után nem csak alapfizetést kaptak, de teljesítmény ösztönző bérezésben is részesültek. A tavaly külön e célra alakított koreai nyomozó csoport eddig már 129 elkövetőt tartóztatott le összesen 13 különböző vishing bűncselekmény gyanújával.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magocska 2009.09.15. 17:20:50

Csak akkor tudják megszerezni ezeket az adatokat, ha kiadjuk őket. Emberek! Gondolkozni!

neofin 2009.09.17. 00:21:46

Nálunk is vannak hasonló dolgok ...

Saját tapasztalat :
- Bank felhív [ Nem jelzi ki a számot ] , hogy speciális információt akar velem közölni, de elősször szeretne azonosítani ...
Első kérdése : anyja neve ?
Aztán kiderült, [miután visszahívtam, hogy csak egy egyszerű ajánlat :( ]

- Utazási szokásaimról érdeklődnek ...
[ mi a garancia, hogy nem az APEH vagyonosodási vizsgálattól hívnak? :) ]
A múltkor meg is kérdeztem a telefonos hölgytől, honnan tudjam, hogy őn nem Az APEH-től hív fel?

------------------

pepita ceruza · http://8003713474976809073.slide.com/?public_pr=true 2009.09.17. 14:29:19

én, már a(z új) telefonszámomat se adom meg szívesen senkinek az ismerősökön kívül, szóval, eleve kiküszöbölöm a hívásokat.
A bank közölje velem az óhajait írásban.
süti beállítások módosítása