Örök élet, ingyen sör, ingyen Újhold

2009. november 30. 16:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egyik kedvenc filmemben, mikor a vizsgálati fogoly túszul ejti az őt vizsgáló pszichológust, azt kérdezi tőle, most, ebben a kiszolgáltatott helyzetben mondja meg pontosan, mit veszített el. Neki sem megy könnyen, de azért nagy sokára megszüli a helyes választ, ami sokaknak lehet idegen, pedig ideje vele jobban megbarátkozni.

A naívságunkat vesztjük el, az esemény hatására már gyanakvóbbak és más emberek leszünk, mint annak előtte voltunk. Legalábbis így lenne értelme. Ha belesünk egy kicsit a bűnözők gépezetébe, felhajtjuk a szőnyeget, mocskos átverést láthatunk mindenütt, amiből tanulni kellene. A keresési találatokat mindig manipulálni fogják, eddig is ez történt, ezután is ez várható. Minden új eseménynél, mozifilm bemutatónál ez történik forgatókönyvszerűen. Az Újhold - New Moon (Alkonyat 2.) premiert kihasználva gőzerővel terítik a linkeket a blogok kommentjeiben, digg oldalakon, Google keresésekben.

Bátran mondhatjuk, hogy kiemelten a tapasztalatlan felhasználókat fenyegeti a legnagyobb és legtöbb veszély. Természetesen egyik ilyen jelzett helyen sem lehet megnézni a teljes filmet ingyen, de a csalók különféle kártékony kódok letöltésére biztatnak minket, illetve a pénzünkre utazva különféle regisztrációkhoz, emeltdíjas játékokhoz kötik az "ingyen film" állítólagos megnézését.

Kicsit azt is mutatja, hogy a kezdő, ismeretek nélküli felhasználók tábora miért is esik bele különböző csapdákba. Aki csak nemrég vette a számítógépét a bevásárló központban, nincs a környezetében olyan, aki mindig figyelmeztethetné, annak a helyzete nem túl egyszerű. Ha kodeknek álcázott kártevőről van szó, ugye ott befigyelhet az antivírus program. De ha valaki gyanútlanul maga nyom entert, figyelmetlenségből jelentkezik a fizetős SMS játékra, ez ellen semmilyen biztonsági program nem védheti meg. A haladók már nem hisznek a mesékben, vásárolnak vagy torrenteznek, és bár néha ott is vannak fake esetek, de azért ennyire sosem lehangoló a helyzet, illetve ők már könnyebben meg tudják védeni magukat a felvértezett tapasztalat birtokában.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása