Nincs gondja a vírusirtóknak az új Windowssal

2009. december 08. 15:28 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A brit Virus Bulletin először vizsgálta Windows 7 platformon az antivírus programok teljesítményét. A független tesztre rekordszámú nevezés érkezett, a programok többsége pedig sikerrel vette az akadályokat.

A Virus Bulletin szakemberei legutóbbi, Windows 7 Pro platformon végzett tesztjükön 43 vírusirtó program teljesítményét hasonlították össze. A résztvevők kiemelkedően magas számának egyik oka, hogy számos gyártó több termékkel képviseltette magát, a másik pedig, hogy ismét megjelent néhány eddig szinte ismeretlen nevező is.

A VB100% díj megszerzéséhez a védelmi programoknak az összes vadon élő vírust fel kell ismerniük anélkül, hogy téves riasztást adnának. A laboratórium szakemberei ezen felül vizsgálják a különböző férgek és trójai kártevők találati arányát, valamint a programoknak azt a képességét is, hogy a nevezés előtti és utáni hetekben gyűjtött károkozók hány százalékát képesek sikerrel felismerni és hatástalanítani. A nevezés után beérkezett minták tesztelése elsősorban a szoftverek proaktivitásának mérése miatt fontos, hiszen ilyenkor a vírusirtóknak - frissített adatbázis híján - már mesterséges intelligenciájukra kell hagyatkozniuk.

A teszteléshez használt kártevők között ezúttal ismét szerepelt a Conficker számos variánsa, valamint az Autorun alkalmazások különféle változatai, melyek szintén hosszú ideje szerepelnek a magyarországi vírustoplistán. Az újabb károkozók közül elsősorban a közösségi hálózatokat és az online játékosokat támadó fenyegetések kerültek be a teszteléshez használt mintába.

Ezúttal a vírusirtók nagy része sikerrel teljesítette a VB100% minősítés megszerzéséhez szükséges feltételeket: a 43 résztvevő közül 35 detektálta az összes vadon élő vírust úgy, hogy közben nem adott téves riasztást. Közülük a rekordtartó ESET NOD32 Antivirus 1998 óta vesz részt rendszeresen a Virus Bulletin független tesztjein. A szoftver az elmúlt 11 évben 59 VB100% díjat szerzett, ami mutatja a NOD32 folyamatosan megbízható teljesítményét

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2009.12.08. 15:51:12

Sajnos a mellékelt linktől nem lettem okosabb, nem lévén VB előfizető. (A legolcsóbb megoldás 175 dezső? OMG) Lehet tudni az eredményességi listát? Persze tudom, hogy mint NOD disztibútor, nem szívesen hype-olnád a konkurens termékeket, ám mégis jó lenne valami összegzés a non-subscriber egyorrúaknak is. :)

Leeroy of SMV Design 2009.12.08. 15:51:59

Na most meg hova tűnt a hozzászólásom...vagy duplázódni fog?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.12.08. 18:59:28

Sorry, tényleg rövid az a link. Az csak a dolog egyik része, hogy valóban fizetős. A másik viszont, hogy jogi okokból külön előzetes engedélyük nélkül nem szabad közölni az ottani grafikonokat, részletes teszteredményeket, csak kivonatosan lehet rá hivatkozni, na ezért ilyen ez a poszt is.

A szitu meg a teszten a következő volt: sikertelenül szerepeltek az alábbi szoftverek: AhnLab V3Net I.S., a CA Internet Security Suite Plus és a CA Threat Manager, az eEye Blink Professional, a Filseclab Twister Anti-TrojanVirus, a Kingsoft Anti-Virus 2010 Swinstar, a Microsoft Forefront Client Security és a Norman Security Suite. Az első alkalommal induló Preventon Antivirus, a Sunbelt Vipre, valamint a Qihoo 360 Security sikeresen megszerezte első minősítését.

Leeroy of SMV Design 2009.12.08. 20:51:50

Szerencsére a felsoroltak olyan szoftvernek tűnnek, amelyek nélkül is élhetünk a továbbiakban is. :) Azért az élmezőny furdalja rendesen a kíváncsiságom...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.12.14. 09:51:39

Hali Yann Le Pentrec!

Rajta vagyok az ügyön, keresek publikálható anyagot ide, és ki fogom majd tenni.
süti beállítások módosítása