41 lovas hintó

2009. december 16. 16:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Picit megint reszelgettek a fiúk a VirusTotal Uploaderen, kapott is egy 2.0-ás verziószámot. Dióhéjban végigfutunk az újdonságokon, és néhány esetleg kevéssé ismert régi tulajdonságon.

Ha valaki esetleg netalántán nem ismerné, mi is az a VirusTotal, az a Vírusok Varázslatos Világa 1-es cikkéből pótólhatja alapismereteinek ilyetén fehér foltjait ;-) A két év alatt aztán a 32 lovas fogatból 41 lovas hintó lett. A sokak által ismert weboldalon felül létezett még egy VirusTotal Uploader nevű letölhető segédprogram is, amely most átesett egy alapos frissítésen. Bár a Windows alá elkészített telepítőcsomag mindössze 139 kB, ennek ellenére az aprócska program sok földi jóval szolgál. Az egyik legfontosabb újdonság a méretkorlát változása, amelynek keretében a korábbi 5MB-tal szemben mostantól 20 MB méretű állomány tölthető fel így vizsgálatra.

Akik régebben kizárólag csak webes felületen, esetleg e-mailben küldözgettek vírusmintát, azok számára már az a régi feature is egy újdonság lehet, hogy a program segítségével a futó folyamatok (process) közül bármit feltölthetünk vizsgálatra egyetlen kattintással. Például ha a sok svchost közül az egyikre valamiért gyanakszunk, vagy az "en_egy_virus_vagyok_irta_troppauer_humer" nevű munkafolyamat tűnik fel nagy hirtelen a feladat kezelőben ;-) De emellett a Fájlkezelőben megjelenik a jobb gombos menüben egy kényelmes VirusTotal sor, ez is csak a webes hardcore feltöltőknek lehet újság. Ami viszont tényleg új, az hogy a program egy önmagában futó alkalmazás lett, és nem csak tallózással lehet fájlt kiválasztani, hanem fogd és vidd (drag & drop) segítségével is.

Az új verziójú programnak egyébként is vág az esze, mint az intelligens mosópornak ;-) Például feltöltés előtt kiszámolja az állomány hash-ét, és leellenőrzi azt a VirusTotal oldalon. Az eredménytől függően pedig beszól, ha egy korábbi riportot már feltöltés nélkül is olvashatunk. Természetesen semmi akadálya az ismételt ellenőrzésnek, ha például az előző teszt időpontja esetleg túl régi, vagy ha egyszerűen mégis el akarjuk végezni a detektálást, "mer' csak".

Végül a készítők nagy barátságosan nem csak azt kérik, hogy ha esetleg bármilyen hibát észlelünk, akkor szóljunk nekik, de ezenfelül bátorítanak minket új hasznos ötletek, kérések, javaslatok elküldésére is.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása