Fél kiló domaint kérek

2010. március 22. 14:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nincsenek véletlenek. A kártékony kódokat, spameket terjesztő weboldalak mindig olyan országokban érik el a Gauss görbe csúcsát, ahol elégtelen a törvényi szabályozás az ilyen bűncselekmények üldözésére és/vagy a domain regisztráció túlzottan liberális.

Most úgy tűnik, a .ru legfelsőbb szintű végződés esetében javulás állhat be, az eddigi "benyögök bármit és enyém a domain" korszaknak vége. Látványos változást hozhat, mivel mostantól a magánszemélynek személyi okmányt (például útlevelet), cégeknek pedig működési, bejegyzési iratokat kell bemutatni az ügyintézéshez. Másképpen fogalmazva az ember szinte nem is érti, miért is nem így történt ez a kezdetektől fogva, miért lehetett eddig könnyedén ismeretlen személyeknek mindezt megtenniük. Na mindegy, a szokásos és elvárt gyakorlathoz történő közeledéstől a szakemberek mindenesetre a spamek, a botnet irányító szerverek számának csökkenését várják.

Ha varázsütésre nem is tűnik el minden kártékony oldal, talán lesz javulás. Kínában éppen a múlt hónapban vezettek be hasonló lépéséket, igaz ott a fő mozgató rugó inkább az online pornó elleni küzdelem lehetett. Majd meglátjuk az eredményeket pár hónap múlva, hátha kevesebb viagrás levél lesz-e a postafiókokban.

Jó hír tehát, hogy a két nagyot most végre megzabolázták, de azért tudni kell, még bőven marad választásuk a spammereknek, csalóknak, hiszen közben Vietnám, Indonézia és néhány hasonló országban továbbra is a túlzottan engedékeny bejegyzési szabályokat alkalmazzák. De sebaj, a leghosszabb utazás is egyetlen lépéssel kezdődik :-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása