Böngészési előzmények, mint közpréda

2010. április 19. 14:04 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Folyamatosan új utakat keresnek (pl. targeting, Deep Packet Injection) a legális cégek éppúgy, mint a kártevőterjesztők. Épp a minap számoltunk be arról, hogy a hamis antivírusok után most a hamis szerzőijogi büntetés dívik, de megjelent már egy olyan vírus is, amely a pornó oldalak látogatóinak böngészési előzményét teszi ki büntetésül közszemlére.

Egy adott oldal keresési előzményeire épített, és célzott hirdetési módszer nem újkeletű, bár személyiségi jogok szempontjából azért okozhat ez is nehéz perceket. Ha valaki csak egyszer is rákeres az Amazonban például a dildo-ra (igyekszünk óvatosan fogalmazni, és persze természetesen csakis kizárólag a szomszédja nyomatékos kérésére teszi ezt az illető), az nyilván nem akarja, hogy ettől kezdve az áruházba lépve az ő személyes profilja csupa ilyen termék akciós reklámjával borítsa be a kezdő-üdvözlő képernyőjét.

Ha pedig az adott áruházat netán az egész család minden tagja látogatja, úgy szintén szalonképtelen ötletnek lehet ezt minősíteni.

Most a Facebook készül állítólag a böngészési előzményt is figyelembevevő testreszabott reklámokat megjeleníteni, mert ugye kell a pénz. Egyelőre ennél pontosabb részleteket nem lehet tudni a szerdai bejelentés előtt, de az ezzel kapcsolatos félelmek már javában élnek.


Talán Svédországban volt olyan korábban, hogy publikus weboldalon webkamera mutatta a bordélyházak bejárati ajtaján belépő és onnan távozó vendégeket, akiket a nyilvános szerepelés nyilván kevéssé tett boldoggá, viszont az intézkedés célja  a képmutatás és a prostitúció elleni eredményes harc volt. Egy családos parlamenti képviselő munkaidőben látogatott, és bukott meg így. Picit erre hasonlít a bevezetőben említett kártevő, amely Japánban jelent meg, és egy fájlmegosztó oldalról történő erotikus tartalom letöltése esetén igyekszik megzsarolni a felhasználót azzal, hogy a kiolvasható összes adatát előzményekkel együtt közszemlére teszi, a levételért pedig pénzt kér: ez 400 dollárba kerül a delikvensnek.

Félő, hogy hasonló kártevők máshol is meg fognak jelenni, ezáltal aztán a warez oldalak, de akár pártszimpátiák, betegségek, látogatott banki oldalak és más bizalmas, személyes adatok a későbbiekben bárki által olvashatóan nyilvánosságra kerülhetnek municiót szolgáltatva a bűnözőknek személyiséglopáshoz, zsaroláshoz.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása