Captcholtam

2010. július 02. 13:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Folyamatos a küzdelem a Captcha fronton. Az embert a géptől szétválasztani képes kérdés eleinte még jól működött, mára inkább bosszantó szemmeresztgetés vagy felesleges akadály a fejlett captcha törőknek.

Tömegesen regisztrálnak postafiókokat, amiről aztán árad a sok spam, kártevő, szemét. Hogy ez ne így legyen, jönne a captcha kérdés, hogy ne botok, hanem hús-vér emberek tudjanak csak regisztrálni. Ám a leleményes sötét oldal hatékonyan képes kijátszani ezeket az akadályokat. A közkeletű problémára még maga a Google is megpróbált valamilyen ütőképes megoldást kitalálni az elfogatott ábráival. Egy mostani újabb változat talán néhány szempontból biztonságosabb, szebb és használhatóbb megoldást kínál a kanadai Nucaptcha cég jóvoltából.

Az alap OCR-ezés ellen azt találták ki, hogy a hagyományos amorffá gyűrt betűk helyett egy video ablakban hullámzó, és jól olvasható karaktereket mutatnak, amelyek még színre is lehetnek különbözők, így a kérdés lehet akár az is, hogy csak a piros betűket vagy a kék számokat kell begépelni.

Persze egy kiskapu megmarad: a captcha törő rabszolgák nyilván ezt is el tudják majd végezni, de azért van sok pozitívum is. Figyelemre méltó, hogy mind az olvashatóság, mind például a gyengénlátók részére nyújtott hangalámondás jó iránynak látszik.

Sőt, a technológia abból a szempontból is érdekes, hogy a flasht nem támogató platformokon (például iPhone, iPad) is működőképes. Meglátjuk, hogy a "video kill the radiostar" módi beválik-e majd hosszútávon.

6 komment
Címkék: video captcha

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.07.02. 17:34:09

Kenczler Misi írja: "Vajon mit kezdenek távol-keleten ezzel a magyar CAPTCHA-val: 'Milyen nap van ma?'" :-)

Giraffe 2010.07.03. 20:37:39

l. az xpress.hu captcha-ját. Pl. "öt + nyolc", és számmal kell beírni az eredményt. De 1-1 jól eltalált kérdéssel nem csak a robotokat, hanem az IQ-szegény droidokat is távol lehet tartani :)

Moszkva téri Dzsedi 2010.07.04. 02:31:47

@Csizmazia István [Rambo]: majd jönnek a magyar kapcsatörö csapatok is...

ez az egész captcha dolog macska-egér játék, és mióta vannak kapcsatörő csapatok, azóta gyakorlatilag már nem éri meg pénzt, időt és energiát beleölni az újabb és ravaszabb kapcsa-rendszerek fejlesztésébe :)

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.07.05. 10:39:49

Hello Giraffe :-)

Igen, vannak ilyen jópofaságok, például az ubuntu.hu is ilyen.

pl.

A második osztály 7 tanulójából 3 szemüveges fiú. 2 lány jár az osztályba. Hány fiú nem szemüveges?:

vagy

Dóra bélyegeket gyűjt. Eddig 23 bélyege van, ennek a felénél egy fél bélyeggel többet a szüleitől kapott. Hány bélyeget kapott édesanyjától, ha ez kétszer annyi, mint amennyit édesapjától kapott?:

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.07.05. 10:45:46

Szia Vuvuzelaaa!

Igazad van, ez egy örök harc. És az említett furmányos kérdések is hiábavok, ha például mindez angolul lenne egy nagy oldal esetében, akkor máris megéri a rabszolga toborzás.

nyos 2010.07.07. 20:49:07

Egyik oldalra par eve irtam egy szoveges captchat, de kesobb lecsereltem, mert par kollega is fennakadt rajta. :)
Az otlet az Idiocracy cimu filmbol van.

Ha egy vodorben 5 liter, egy masikban 3 liter viz van, osszesen hany vodrunk van?
(a szamok randomizalt ertekek, a filmben mar nem emlekszem mi volt, de ez a lenyege)
süti beállítások módosítása