Antivirusburgi Ünnepi Játékok

2010. augusztus 18. 23:59 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sajátos módon szeretnénk megünnepelni az Antivírus blog harmadik születésnapját. Kamuprofil vadászatot hirdetünk, a cél, hogy minél egyedibb módon buktassanak le hamis iWiW profilokat és facebook adatlapokat a versenyzők.

Kamuprofil vadászat a facebookon és az iWiWen - Több mint 20 SP közül melyik az igazi? Ez a címe az akciónkak. Egyes felmérések szerint a közösségi oldalakon található adatlapoknak közel 40%-a hamis. Rengeteg ember szeretne sztárok bőrébe bújni, és így ismerkedni másokkal. A facebookon és az iWiWen együttesen körülbelül 20 Éder Krisztián adatlap van, ezek közül 19 biztosan nem az igazi SP-hez tartozik.

Mégis, mindegyik rendelkezik néhány ismerőssel, és akad közöttük több, amelyiket már 6-700 felhasználói jelölést kapott - többnyire fiatal lányoktól, akik rajonganak az énekesért. Úgy tűnik, Talmácsi Gáborosat is népszerű játszani, hiszen az iWiWen hárman is a motoros világbajnoknak adják ki magukat, de Steiner Kristófból, Benkő Dánielből, Zimány Lindából, valamint SP barátjából, "Fluor" Karácson Tamásból is több van.

A közösségi portálok felhasználói szabályzatába ütköző profilhamisítás ugyan jópofa játéknak tűnhet, de valójában visszaélés egy sztár hírnevével és a felhasználók bizalmával. Komolyabb esetben a hamisító olyan pszichológiai játékba is belemehet, ami egy rajongóban hosszú távú sérüléseket okozhat, de akár megpróbálhat pénzt kérni tőle, mondjuk arra hivatkozva, hogy külföldön van, és kirabolták.

Most meghirdetett játékunknak az a lényege, hogy a versenyzők legális eszközökkel igazolják egy-egy profilról, hogy az hamis. Az eredményhirdetésnél nem a lebuktatott adatlapok száma dönt, hanem az számít, hogy a hamis profil hány ismerőssel rendelkezett, és mennyire volt érdekes a bizonyítás.

A beküldési határidő: 2010. szeptember 10. 23:59 perc, eddig fogadjuk el a kamuprofil KUKAC eset PONT hu címre érkező, valódi feladónévvel érkező pályázatokat, melyhez minden esetben linkeket és képernyőképeket is kérünk mellékelni.

A versennyel a közösségi oldalak biztonsági kérdéseire kívánjuk felhívni a figyelmet, a játékot az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. szponzorálja és a PS:PRovocative pr ügynökség koordinálja. A legérdekesebb nyomozást lebonyolító versenyzők értékes ajándékok - például Xbox 360 játékgép, 50 ezer forintos Swarovski vásárlási utalvány és újság előfizetések szintén 50 ezer Forint értékben - közül választhatnak. A verseny eredményhirdetésére 2010. szeptember 17-én, az Antivírus blog születésnapi posztjában kerül sor.  Sok sikert a pályázóknak!

15 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kártékony 2010.08.19. 16:30:20

Az iwiw crew -becsületükre legyen mondva- már évekkel ezelőtt indított projectet arra, hogy a kamu regisztrációkat automatizált eszközökkel kiszűrjék, illetve hogy a klubként működő accountokat áttereljék a klub rendszerbe. Higgyétek el, nem egyszerű a dolog algoritmizálása! Nagyon sok kamu account már kiszűrésre került, de sok lúd disznót győz sajnos... :(

Jó ötlet lehet közösségi összefogással küzdeni az idióták ellen, bár én kétlem, hogy megvalósítható a dolog. Egyrészt azok a retardáltak, akik létrehoznak ilyeneket, azok ennyi erővel valódi accountokat is jelenthetnek kamunak (mert mondjuk haragszik az illetőre).
Innentől kezdve pedig érdekes kérdés, hogy megéri-e akár egyetlen valódi személy adatlapját is "tévedésből" kitörölni cserébe azért, hogy 100 hamis profil eltünjön...

Boorisz (törölt) 2010.08.19. 20:38:24

Bármilyen profil lebuktatása számít vagy csak híres ember másolat?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.08.19. 20:51:37

@Mr. Pickles:
A kamuprofil az a kamuprofil. Nyilván érdekesebb, ha egy ál Sylvester Stallone-n ütsz rajta, mint egy John Doe-n vagy Üzmürü Tükmüty török alsómosón.

PS. A blog oldalad látszólag nem müxik, ez direkte van így?

50-es anyuka 2010.08.20. 12:23:31

Nagy Testvér nagyon ideges, amiért zavart okoznak a kamuemberek. Szerintem jó sok kell, amióta az emberek saját nevükön vannak fent a neten (amit már a 90es években is kiröhögött mindenki, akinek egy csöpp esze volt) aztán ezzel saját magukat és másokat, ismerőseiket, barátaikat, rokonaikat is veszélybe sodorhatják, majd utóbb meg megy a sírásrívás...

detwebprog 2010.08.20. 19:09:13

Sziasztok!
Először is díjazom mindazok fáradtságát akik megpróbálják felderíteni a kamu profilokat,de.......!
Nem akarok senkit elkeseríteni de ez "hiábavaló" fáradtság lesz!Még egyszer hangsúlyoznám díjazom az ötletet!Általában ezeket a profilokat vagy marketing szempontjából vagy a cikkben leírtak miatt hozzák létre,de számos oka lehet!Azt gondolom hogy egy profi "játékos" tudatosan hozza létre ezeket a profilokat!Az én tapasztalatom szerint nagyon nehéz lenyomozni ezeknek a profiloknak a tulajdonosait (mármint a kamu tulajokat)!Ezek az emberek általában proxy mögül vagy egy internet kávézóból irányítják ezeket!Természetesen a csalókra gondolok akik pénz és egyéb módon próbálnak hatni a rajongókra!
Szóval nem tudom mi lehet a legjobb megoldás ebben a helyzetben de egy biztos!A legjobban látogatott oldalak nem tudják kontrollálni a helyzetet!Tehát ha sikerül is valakinek kinyomozni egy profilt abban biztos lehet,hogy pár héten belül újabb és újabb jön létre!Ez egy ördögi kör!

Én csak annyit javasolnék mindenkinek,hogy nagyon vigyázzon az ilyen csalókkal és ne adja ki adatait ezeken az oldalakon keresztül!

Írta egy webmester!

ivrilider 2010.08.22. 14:39:48

Én a játékba nem nevezek be egyelőre, de oldalvállról talán majd gyűjtögetek néhányat, mert ebben jó vagyok. (Nem motivál eléggé a díjazás - sem.) Tehát most csak azt tenném föl, hogy szerintetek ilyen kamuprofilt miért csinál valaki? Nem is az, hogy miért, mert annak pszichológiai magyarázatai lehetnek. Hanem hogy mi lehet a célja vele? www.facebook.com/profile.php?id=100001334315192

Boorisz (törölt) 2010.08.23. 23:20:50

@Csizmazia István [Rambo]: elfelejtettem kiszedni a törölt blogom ciki :S .

No akkor neki állok nézelődni, majd ki kell találnom, milyen formában küldőm majd el. :D

Wyzard 2010.08.24. 10:03:45

Sziasztok !

Mi számít legális ill. nem legális eszköznek ?

Üdv

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.08.24. 11:52:51

Hello Wyzard!

Örülök, hogy felkeltettük az érdeklődésédet :-) Mivel nem hacker versenyt hirdettünk, így például nem ér feltörni valakinek a postafiókját, vagy kémprogramot telepíteni valakinek a gépére.

ethicalhacking.hu/btk300.aspx

Ha ezeket nem sérted meg, akkor nincs gáz. Azt persze aláírom, hogy a legális - illegális határ eldöntése nem mindig könnyű feladat, na meg az ember nem mindig szeretné az öreg szabálykövető legkisebb fiának érezni magát ;-)

Wyzard 2010.08.24. 13:22:25

@Csizmazia István [Rambo]: köszönöm a választ. Persze a delikvens gépének buherálása meg sem fordult a fejemben, de nem volt világos, hogy amúgy mi lehet illegális.

Most már letisztult bennem, köszönöm. :)

atila68 (törölt) 2010.08.31. 23:35:04

Azt az egyet nem értem miért pont egy mainstream ratyit és a párját kell példának felhozni, ha már olyan fontos, hogy a rajongóban ne keletkezzen hosszú távú sérülés?
Nem, nem Talmácsira (reszpekt) gondolok.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.09.11. 20:14:07

Ma hajnali 00:00 órakor véget ért a játék, most jön a zsürizés nehéz feladata :-)

Jarod1 2010.09.18. 12:56:22

még nem vagyok a Arckönyvben de nem is akarok még az iwiw is sok...
süti beállítások módosítása