Hogyan mennek a dolgok?

2010. szeptember 09. 13:22 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ahogy az érdekes híreknek, tragédiáknak, sporteseményeknek, ünnepeknek megvan az apropo szolgáltató szerepe a spam küldési táplálékláncban, az újonnan megjelenő, várva várt eszközök, termékek, szolgáltatások megjelenésekor is rendre megjelennek a hírverést kihasználó csalók és adathalászok.

A cím eredete a Vitathatatlan című film, amiben az öreg maffiózó (Peter Falk) a börtönigazgatóval beszélget arról, hogyan mennek a dolgok. "Nézze, a boxmeccs mindenképpen meg lesz tartva, ez ellen nem tehet semmit. A kérdés az, hogy inkább meghal, vagy pár napra szabadságra megy, becsukja a szemét és elfogadja azt az összeget, amit a számlájára utalunk. Mondom mégegyszer, a meccs az így is, úgy is meg lesz tartva."

Amikor nagy várakozás előz meg egy olyan új szolgáltatást, mint a "zene Facebookja és Twittereként" aposztofált Apple Ping, akkor sokan még örülnek is az olyan közösségi üzenetnek, amelyik kitöltött kérdőív fejében ingyen iPhone telefont ígér. A recept mindig beválik, a nyeremény ígérete mágikusan vonzza az adataikat felelőtlenül kiadókat. Amikor egy közösségen belül kapunk üzenetet, a feltételezett megbízhatósági indexe mindig nagyobbnak gondolt, mint a valóságban. Az átlagember bízik, nyerni egy ingyen iPhone okostelefont=MENŐ, és erre van is szerinte komoly esélye.

Minden hír, újdonság mellett ott voltak-vannak-lesznek a könnyű nyereménnyel kecsegtető átverések, megtévesztések. Figyelemmel kísérve a csalások és kártevők statisztikáit jól látható, hogy egyre kívánatosabb platformot nyújt a bűnözőknek a több száz milliós közösségi felhasználói kör, amelyhez sok esetben elégtelen és lassú ellenőrzés, kései reagálás társul az üzemeltetők részéről a biztonsági incidensekre.

Mekkora számokról is beszélünk? Facebook 500 millió felhasználó. Twitter 105 millió felhasználó. iTunes 160 millió felhasználó. És a spam áradat így is, úgy is el lesz küldve. Ezért minden közösségi oldalnak jobban, gyorsabban, többet kellene foglalkoznia a biztonsággal, a spam, a megtévesztő és a kártevőket terjesztő üzenetek hathatós kiszűrésével. Meg persze nekünk felhasználóknak is fejlődnünk kell, gyanakvóbban és óvatosabban kellene viselkednünk. Hát reméljük, egyszer majd tényleg így mennek a dolgok.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2010.09.09. 14:08:18

Az uszodában ki van írva: "mély víz csak úszóknak!" és mellette van úszómester is!
Egy közösségi oldal meg olyan, mintha hivatalosan engedélyeznék a strandolást a Niagarában. Aztán ha valaki hamis mentőövvel vagy lyukas csónakkal kereskedik, vonogatják a vállukat és a fürdőzőkre mutogatnak.

atko 2010.09.14. 21:04:43

Köszi!
Sajnos hiába téped a szád! :-(
süti beállítások módosítása