Érdemesebb online bűnözni, mint bankot rabolni

2010. október 04. 18:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha valaki még emlékszik, már 2007-ben megállapítást nyert, hogy az USA-ban a számítógépes bűncselekmények több pénzt hoztak a szervezett bűnözők konyhájára, mint a drogkereskedelem.

A mostani nagyszabású letartóztatások után a rendőri erők is úgy értékelik, teljes mértékben átalakult hagyományos bűnözés. A banki azonsítók lopására szakosodott nemzetközi banda tagjait összehangolt akció keretében részben az Egyesült Államokban, részben Nagy-Britanniában sikerült letartóztatni, sőt még Ukrajában is volt öt letartóztatás, illetve számos házkutatás.

Régebben, ha a kábítószerfutárok elvesztették az árut, bankot raboltak, hogy megtérítsék a kárt a főnökeik felé. Ma már tudnak egyszerűbb, és lebukásmentesebb verziót: inkább bérlik vagy megvásárolják egy ukrán szerző kártékony programját, és ezek segítségével csapolják meg tömegesen hétköznapi felhasználók, vagy cégek számláit. A hamis álláshirdetéssel toborzott balekok (mule) pedig egy kevés jutalékért elvégzik a piszkos munkát, vagyis átutalják a pénzt a lopott számlákról a bűnözőknek. Ha nagy ritkán el is kapnak az öszvérek közül valakit, az semmit sem fog tudni a szervezet nagy egészéről.

A Brit rendőrség is elkezdett aggódni, hiszen a Zeus botnetes történethez kapcsolódóan 19 letartóztatás éppen az Egyesült Királyságban történt. Érzik, hogy tudásban, technikában hátrányban vannak és lenne mit fejleszteniük, hogy jobban lépést tudjanak tartani a fejlettebb kiberbűnözőkkel. Egy kisebb különleges csapat, a London's Police Central e-Crime Unit (PCeU) végzi ezeket a feladatokat egy külön irodában, az ottani viszonyokhoz képest egyáltalán nem horribilis éves keretből dolgozó egység költségvetése azonban a megszorítások miatt a jövőben még csökkenhet is, ezért valószínüleg szíven üthette őket, amikor a letartoztatott gyanúsítottak állítólag felajánlották speciális szaktudásukat oktatóként. Általános állampolgári vélekedés egyébként, hogy a rendőrök inkább az utcákon és a valós életben védjék meg az állampolgárokat, míg a pénzek, online számlák védelme legyen a bankok meg a kereskedők gondja.

Lehet böngészni az FBI kapcsolódó körözési weblapját, hátha feltűnik egy ismerős férfi vagy női arc. Ha pedig az ismertetett módszereket összevetjük az idei ITBN egyik előadójának felvetésével, hogy egy olyan országban, ahol volt szeretők meztelen képeit jogsértően és következmények nélkül lehet tárolni, ha mindez amerikai szerveren van, egy lakásban büntetlenül lehet több tucat fantom céget is bejegyezni, ha valakit eltiltanak a cégvezetéstől, ennek ellenére bátran továbbcsinálhatja, akkor várhatóan lesz jövőkép hasonlóra itt is pár éven belül.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Christa011 2010.10.15. 10:27:05

Nekem már nagyon elegem van ezekből a cyber bünözőkből.

Lehetőleg 220-al agyon csapnám őket.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.10.15. 10:39:56

Szia Christa011!

Sajnos semmi jóval nem tudlak kecsegtetni. És a helyzet valószínűleg idővel folyamatosan egyre bonyolultabb lesz:

Ismerni fog minket a jövő vírusa:
nonstopuzlet.hu/az-aldozatokhoz-igazodhatnak-a-virusok-20101015.html
viszonyokhoz
süti beállítások módosítása