Mobil böngészés mellékhatásokkal

2010. december 03. 13:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Hogy mitől okos az okostelefon, nos arra többféle válasz is lehetséges. Többek közt az is, hogy segítségével az interneten levelezhetünk, közösségi oldalakat érhetünk el illetve weboldalakat böngészhetünk vele. Fontos kiemelni, hogy ha létezik is rá biztonsági alkalmazás, a hagyományos számítógépen futó társaihoz képest az lényegesen szerényebb.

Nitesh Dhanjani mint már annyiszor, ismét érdekes felfedezést tett. Úgy találta, mivel a kényelem és a kis kijelző miatti egyszerűsítés jegyében a böngészett URL kiirása rejtésre kerül, és ez komoly veszélyeket hordozhat magában. Kísérletéhez a valódi Bank of America oldalát használta, és bemutatta, hogy amint az eredeti oldal már betöltődik, és a link eltűnik, az kicserélhető egy kártevőt tartalmazó hasonló kinézetű linkre, amelynek iPhone alatti igazi címe azonban így rejtve marad. A felhasználó csak akkor észlelheti azt, ha és amennyiben a képernyő legtetejére scrollozva újra leellenőrzi a címsort.

Ha ugyanezt megnézzük egy asztali gépen, akkor jobban el vagyunk kényeztetve információkkal: böngészőnkben jelezhetnek a biztonsági (a Finjan SecureBrowsing, a Robot Genius Guard, Phishtank Sitechecker vagy a McAfee SiteAdvisor) pluginek, megnézhetjük az IP címet és az URL-re vonatkozó NetCraft rekordot, valamint összehasonlíthatjuk a címsorban és az állapotsávban kijelzett linket.

Nem mellesleg pedig a használt internet biztonsági csomagunktól is kaphatunk riasztást a feketelistás linkre, vagy a linkről letöltődni akaró kártevőre, de akár mindkettőre is egyszerre. Amit azokon a szerencsés mobil eszközökön is megkaphatunk, amire már léteznek security csomagok. Egy biztos: mobil böngészőkliensekben már eleve nehezebb a kétséget kizáró ellenőrzése annak, hogy biztosan a hiteles, kívánt oldalon vagyunk-e éppen.

A fentiek fényében azon lehet inkább eltűnödni, hogy vajon okos dolog-e az okostelefonon olyan weboldalakat böngészni, amelyek túlmutatva a szokásos tájékozódom, olvasgatok, megnézem az időjárást/moziműsort/menetrendet/koncerteket módin felül már hivatalos ügyek lebonyolítására, bankolásra, pénzügyek intézésére is használná az asztali gépekhez viszonyítva biztonsági szempontból mindenképpen szűkebb keresztmetszetű platformot.

Ha valakinek van véleménye, kommentekben hozzászólni, egyetérteni, vitatkozni ér :-)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prof. Perselus Piton 2010.12.04. 15:44:32

Anno takarítógépet akartam venni...előadtam, hogy legyen vizes, de nagyon jól porszívózzon is, mert szőrhullató apró állat is lakik velem...erre azt mondta az eladó, hogy vegyek egy szuper porszívót és mikor épp kell, béreljek egy vizes gépet, mert valami vagy vizez vagy poroz, de együtt sosem jó :-)) azóta minden műszaki cuccnál ez jut eszembe...tehát a telefonom csak telefonálásra és sms írásra alkalmas...nem biztonsági megfontolásokból, de ezek szerint ma már az sem utolsó szempont...
süti beállítások módosítása