Márkanevét kegyelettel lejáratjuk II.

2010. december 17. 15:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A hamis antivírusok és egyéb scareware kategóriába sorolható pénzt zsaroló alkalmazások virágkorukat élik. Sajnos egyre gyarapodó számuk nem csak a randomizált nevek tobzódása és a 2011-es évjárat felbukkanása okán érdekes, hanem a sanda névválasztás miatti félrevezetés, és a márkanevek renoméjának tudatos rombolása is elszomorító.

A Vírusok Varázslatos Világa 40. része is pontosan ilyen, létező védelmi programok kinézetéhez és/vagy nevéhez való hasonlóságokról szólt. Ezúttal az ESET egyik programja is célkeresztbe került egy hamis Smart Security nevű program kapcsán.

A kamu program, amely hamis riasztással csak a pénzünket akarja

Szerencse a szerencsétlenségben hogy azért nagyon-nagyon laikusnak, tapasztalatlannak kell lenni ahhoz, hogy a hamis programot valaki összekeverje az igazival, és méginkább szembeszökő a két program közti különbség annak, aki esetleg ismeri korábbról a NOD32 programjait.

A valódi ESET Smart Security, amely nem szólít fel fizetésre

A nevek választása itt is a korábbiakban megismert kaptafára variálódik: sima Smart Security, XP Smart Security, Windows Smart Security, de az idők szavára hallgatva van Win7 Smart Security is.

És bár a sötét oldal mindent bevet, mindenesetre érdemes a programok puszta nevén felül azt is jól megjegyezni, hogy valódi védelmi program sosem ugrik fel csak úgy véletlenül böngészés közben egy számítógépre. Így továbbra se igyunk mosatlan gyümölcslevet vagy használjunk kéretlen antívirus programot ;-)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása