I like to like it like it

2011. március 04. 13:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Többféle csali üzenettel is terjednek új megtévesztések a Facebookon. Akik arra fogadtak, hogy az "az emberek 98 százaléka nem tudja 17 másodpercnél tovább nézni ezt a videót" nem a legutolsó Facebookos trükk volt, azok most mehetnek a kasszához: nyertek.

Az egész úgy kezdődik, hogy a felhasználó váratlanul kap egy üzenetet látszólag az egyik ismerősétől. Mivel ugye nem idegentől jön, ez már sokaknak ok lehet arra, hogy bátran rákattintsanak. Többféle üzenet verzió létezik, az egyik - már nem először - valamiféle sokkoló videót ígér - ezúttal Miley Cyrusról, egy másik Emma Watson nevével él vissza.

Felugrik, hogy oszd meg az adatlapodon...

Ide visznek a linkek...

Rákattintás után egy weboldalra érve mielőtt még meg tudnánk nézni a videót, előbb lájkolni kell, majd jön még ilyen felkérés is kérdőívkitöltésre (igazából elég csak lekattintani), akkor megnézhetjük a videót, hurrá! Ez utána aztán "természetesen" kikerül az üzenőfalunkra, és egy új oldal is bekerül a kedvenc Facebook oldalaink közé. De az ügymenet ezenkívül sokféle lehet még, az is sokszor előfordul, hogy egy ismeretlen alkalmazás telepítését kérik előbb tőlünk.

Ha a play gombra kattintasz, előbb lájkolnod kell...

Ezt kell kitöltened...

A folyamatok a kártevőterjesztők részéről már eléggé jól bejáratottak, és öngerjesztőek is, hiszen részint aki felelőtlenül kattint, az rászabadítja ismerőseire a komplett Szomodát és Gomorrát. Ha pedig megszabadulni akar egy jelentősebb Facebookos kártevőtől, és begépeli annak nevét a Google keresőbe, bizton számíthat arra is, hogy már 10-15 százaléka a megjelenő linkeknek vezet kártevővel fertőzött, jó előre elkészített weboldalakra.

Meg ezt is...

Meg még ezt is...

És ezt is...

A Facebook egyébként valahol zseniálisan fedte le a platformfüggetlen kártevők kérdését: bármilyen OS alól kattinthat a kiváncsi juzer, aztán operációs rendszertől függően vagy a számítógépe is megfertőződhet, de a profilja az ismerőseivel igy is, úgy is mindenképpen kompromittálódik. Nem egyszerű a dolog mindenesetre, hiszen miközben az egész rendszer arra szolgál, hogy mindeféle laza logika mentén kifejezetten biztasson a megosztásra, lájkolásara, eközben a felhasználóktól nem várhatja el a szolgáltató, hogy biztonsági szakértők legyenek.

Feloldottuk a videót, mert lekattintottuk a hivatkozásokat...

Működik a videó. Nem Youtube, YouTubo...

Az egyik tanulság az, hogy sajnos nem érdemes arra bazírozni, hogy majd gondos kezek Facebooknál gyorsan röptében kitakarítják a gyanús, kártékony linkeket, alkalmazásokat, erre jó példa a mostani egyik trükk is, ami már 2010 október 7-én is biztosan terjedt, és még azóta is közöttünk van.

Jé, kikerült az adatlapodra ez itten kérem tisztelettel...

A kedvelt oldalaid közé is bekerült ez valahogy...

Arról a paradox sorrendi kérdésen lenne érdemes tűnődni: ha valamit csak azután nézhetek meg, hogy likeolom, akkor vajon ez kinek lehet az érdeke? Vett már valaki úgy autót, hogy először kifizette és csak aztán nézte meg?

Szóval ha egy másik tanulságfélét is le kellene vonni zárásként, az úgy szólna: ha valami tényleg tetszik, azt kellő megfontolás után bátran lehet lájkolni. Ám ha valamiről csak és kizárólag a lájk után tudjuk meg, miről is van szó valójában, akkor az így látatlanban nagy ívben kerülendő.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2011.03.07. 05:15:15

Most akkor nyomjak egy tetszik gombot a cikk végén? :-)
süti beállítások módosítása